Najprostszy sposób na rybkę jaki
znam. Wystarczy pamiętać o tym by ugotować wcześniej ( najlepiej dzień
wcześniej podwójną porcję do obiadu) ziemniaki. A potem tylko zrobić prostą
surówkę i usmażyć rybkę.
Czas: 15 minut + 5 minut marynowanie
ryby
Składniki:
2 małe filety z mintaja ( ok. 25 dag)
1/2 cytryny
4 średnie ziemniaki ugotowane
wcześniej-odcedzone i ostudzone
1 łyżeczka nasion kminku
sól-szczypta
pieprz czarny mielony-szczypta do
smaku
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
olej do smażenia ( z pestek winogron
lub jaki kto używa)
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z
łyżką masła.
Ziemniaki ( ugotowane, ostudzone)
pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz- posypać kminkiem.
Rozmrożone filety zalać sokiem z
cytryny zmieszanym z łyżka oleju i odstawić na 5 minut.
Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć
papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć
mąką.
Wymieszać ziemniaki i smażyć dalej by
zrobiły się rumiane i chrupkie.
Na drugiej patelni rozgrzać olej z
resztą masła . Na gorącym smażyć filety.
Podawać filety obłożone rumianymi
ziemniakami z kminkiem -ryba z takimi kminkowymi ziemniakami nabiera innego
smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz