piątek, 15 sierpnia 2014

Mintaj + kminkowe- odsmażane ziemniaczki

Najprostszy sposób na rybkę jaki znam. Wystarczy pamiętać o tym by ugotować wcześniej ( najlepiej dzień wcześniej podwójną porcję do obiadu) ziemniaki. A potem tylko zrobić prostą surówkę i usmażyć rybkę.



Czas: 15 minut + 5 minut marynowanie ryby

Składniki:

2 małe filety z mintaja ( ok. 25 dag)
1/2 cytryny
4 średnie ziemniaki ugotowane wcześniej-odcedzone i ostudzone
1 łyżeczka nasion kminku
sól-szczypta
pieprz czarny mielony-szczypta do smaku
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
olej do smażenia ( z pestek winogron lub jaki kto używa)

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z łyżką masła.
Ziemniaki ( ugotowane, ostudzone) pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz- posypać kminkiem.
Rozmrożone filety zalać sokiem z cytryny zmieszanym z łyżka oleju i odstawić na 5 minut.
Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką.
Wymieszać ziemniaki i smażyć dalej by zrobiły się rumiane i chrupkie.
Na drugiej patelni rozgrzać olej z resztą masła . Na gorącym smażyć filety.


Podawać filety obłożone rumianymi ziemniakami z kminkiem -ryba z takimi kminkowymi ziemniakami nabiera innego smaku.

Brak komentarzy: