sobota, 30 sierpnia 2014

Szparagowy krem z kluseczkami

Szparagi ,, przeniesione,, w czasie. W sezonie jemy szparagi na okrągło . A że żal mi wylewać wywar z ich gotowania bo można z niego zrobić pyszną zupę - mrożę go razem z przetartymi przez sito zmiksowanymi końcówkami. Taki ,, mus szparagowy,, dzielę na porcje i zamrażam ( tak po ok. 2 szklanki). Potem moment i zupa jest gotowa.




Czas: 30 minut

Składniki:

2 szklanki ,,musu szparagowego,,*
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki usiekanego koperku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżki wody
mąka ( ok. 4 płaskich łyżek )
sól do smaku
czarny pieprz grubo mielony do smaku
gałka muszkatołowa mielona do smaku
maggi w płynie do smaku

Rozmrozić mus szparagowy i zagotować z pół szklanki wody, masłem  i koperkiem.
Jajko roztrzepać z 2 łyżkami wody , szczyptą soli i mąką ( nie podaję ilości mąki dokładnie bo to zależy od wielkości jajka ) - ciasto ma mieć gęstość serka homogenizowanego.
Nabierać ciasto łyżeczką do herbaty ( tak po pół łyżeczki ) i wkładać na wrzącą zupę.
Gotować mieszając aż kluseczki wypłyną .
Wyłączyć gaz. Dolać śmietankę.
Doprawić do smaku maggi, solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową.

* W sezonie gotuję w minimalnej ilości wody przez ok. 20 minut dolne części szparagów ( te które odcinamy - zdrewniałe), obrane . Po ugotowaniu drobno kroję i miksuję w malakserze dodając po trochę płyn w którym się gotowały. Przetrzeć przez sito. Zamrozić.

2 komentarze:

Kuchnia Czarów pisze...

nie jestem za dobra w zupach/kremach niestety.. ten kremik wygląda pysznie :)

serdecznie zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

Unknown pisze...

Zupy krem są bardzo proste . W zasadzie każdą zupę można zmiksować na krem ( nawet kartoflankę) i podać np. z grzankami , kluseczkami, parmezanem.