środa, 3 września 2014

Placki cukiniowo-ziemniaczane ze skwarkami

Nadmiar cukinii owocuje różnymi nowinkami. Było leczo, giuwecz, dwie wersje faszerowanej. Teraz zrobiłam placki , a w planie jest jeszcze zupa i może faszerowana inaczej do zamrożenia na zapas .




Czas: 30 minut

Składniki:

1 mała cukinia
1 średni ziemniak ( wagowa połowa cukinii )
1 małe jajko
4 łyżki mąki
3 dag wędzonki ( boczek wędzony gotowany bez kości - chudy)
olej do smażenia
sól
pieprz czarny mielony
2 łyżki pokrojonego drobno koperku

Wędzonkę drobno pokroić i wytopić na skwarki. Zdjąć je na talerzyk pozostawiając tłuszcz na patelni.
Obrać i umyć cukinię i ziemniak.
Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) - lekko posolić i zostawić w miseczce pod przykryciem aż puści sok.
Odcisnąć dokładnie na sitku lub przez gazę ( jak na szare kluski).
Dodać jajko , koper ,skwarki,  szczyptę soli i pieprzu- wymieszać dokładnie.
Dosypywać po odrobinie mąkę i wyrabiać by masa nabrała konsystencji jak na placki ziemniaczane.
Na patelni do tłuszczu od skwarek dolać olej i rozgrzać .
Na wrzący tłuszcz kłaść łyżką porcje masy ( lekko ją przyklepać by placuszki były płaskie ).
Smażyć z obu stron na rumiano.


Podawać z kwaśną śmietaną , dipem czosnkowym , sosami - zależy jakie ktoś miał plany. Proponuję traktować je w podobny sposób jak placki ziemniaczane.

Brak komentarzy: