poniedziałek, 22 września 2014

Krem z cukinii i pora

Kremowa, gęsta zupa krem z cukinii z dodatkiem pora by zaostrzyć jej smak. To taka jesienna zupka. Podaję ją z drobnymi grzankami z bułki.

Czas: 30 minut
Składniki:
1/2 litra bulionu ( wołowy, drobiowy lub warzywny )
1 średnia cukinia
1 biała część pora
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
szczypta utartej gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu ziołowego
3 łyżki usiekanego drobno szczypiorku
1 duża lub 2 małe bułki

Od cukinii odciąć ,, piętki". Oczyścić por z zewnętrznych liści. Umyć oba warzywa.
Pokroić por w krążki , a cukinię w grubą kostkę ( bez obierania ).
Do garnka wlać bulion i wrzucić cukinię i por.
Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować na małym 20 minut.
Bułkę pokroić w kostkę i zrobić z niej grzanki na maśle z olejem.
Zmiksować zupę w malakserze.
Dodać śmietankę i doprawić do smaku pieprzem ziołowym i szczyptą gałki muszkatołowej.
Wlewać zupę do miseczek ( bulionówek ). Posypać szczypiorkiem. Osobno podać grzanki.
* Można również podać zupę w wersji ,, do syta" tj. z plastrami ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( oczywiście potem obranych).

Brak komentarzy: