Kremowa, gęsta zupa krem z cukinii z dodatkiem pora by
zaostrzyć jej smak. To taka jesienna zupka. Podaję ją z drobnymi grzankami z
bułki.
Czas: 30 minut
Składniki:
1/2 litra bulionu ( wołowy, drobiowy lub warzywny )
1 średnia cukinia
1 biała część pora
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
szczypta utartej gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu ziołowego
3 łyżki usiekanego drobno szczypiorku
1 duża lub 2 małe bułki
Od cukinii odciąć ,, piętki".
Oczyścić por z zewnętrznych liści. Umyć oba warzywa.
Pokroić por w krążki , a cukinię w
grubą kostkę ( bez obierania ).
Do garnka wlać bulion i wrzucić
cukinię i por.
Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć
gaz i gotować na małym 20 minut.
Bułkę pokroić w kostkę i zrobić z
niej grzanki na maśle z olejem.
Zmiksować zupę w malakserze.
Dodać śmietankę i doprawić do smaku
pieprzem ziołowym i szczyptą gałki muszkatołowej.
Wlewać zupę do miseczek ( bulionówek
). Posypać szczypiorkiem. Osobno podać grzanki.
* Można również podać zupę w wersji
,, do syta" tj. z plastrami ziemniaków ugotowanych w mundurkach (
oczywiście potem obranych).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz