poniedziałek, 22 września 2014

Szponder w sosie chrzanowym

Klasyka. Z dawnych czasów pamiętam, że takie danie często gościło na naszym stole. Ile razy był gotowany rosół lub mocny wywar na jakąś zupę wśród mięs na których go gotowano był szponder wołowy. Potem robiono z niego pierogi, paszteciki, krokiety , lub podawano w sosie ( chrzanowy, musztardowy, koperkowy itd. ).



Czas : 2 godziny

Składniki:

50 dag szpondra wołowego
1 suszony grzybek
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
1 cebula
1/3 pora
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarna czarnego pieprzu
1 goździk
1 łyżka masła
sól
3,5 szklanki wody
cukier do smaku
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 listki lubczyku
2 łyżki mąki *
maggi w płynie
tarty chrzan ( ilość zależy od jego mocy )
1/3 szklanki słodkiej śmietanki

Obrać i umyć warzywa. Pokroić na kawałki i opiec na  suchej patelni ( cebule kłaść bez obierania ) Przełożyć do garnka obok mięsa . Dodać przyprawy.
Zalać wodą. Wlać 1 łyżkę maggi w płynie.
Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę.
Wrzucić lubczyk i gotować jeszcze ok. 45 minut( gdyby płyn za mocno odparowywał to uzupełniać dolewając wrzącej wody).
Wyjąć mięso i warzywa , bulion przecedzić *,**.
Jeśli domownikom brzydzą się tłuszczyki to można mięso obrać z tłuszczu, usunąć kości , chrząstki i przerosty.
Rozpuścić w małym garnuszku masło. Wsypać na nie mąkę . Zamieszać. Rozprowadzić 1/2 szklanki chłodnego wywaru i śmietanką . Włożyć chrzan. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku odrobiną cukru.
Mięso włożyć w sos i podgrzać.


**Z warzyw z zupy można zrobić sałatkę ( marchew, seler i pietruszka + dodatki).

***Marchew z zupy można użyć na jarzynkę ( samą , oprószaną lub z groszkiem).


**** Można podawać z ziemniakami i jarzynką- surówką, lub trochę tak jak sztukamięs tzn.- ugotowane mięsko, osobno sos w miseczce , jarzynka np. pokrojona marchewka z wywaru i pieczywo ( w sosie moczymy pieczywo i mięso , lub polewamy nim).

Brak komentarzy: