Klasyka.
Z dawnych czasów pamiętam, że takie danie często gościło na naszym stole. Ile
razy był gotowany rosół lub mocny wywar na jakąś zupę wśród mięs na których go
gotowano był szponder wołowy. Potem robiono z niego pierogi, paszteciki,
krokiety , lub podawano w sosie ( chrzanowy, musztardowy, koperkowy itd. ).
Czas
: 2 godziny
Składniki:
50
dag szpondra wołowego
1
suszony grzybek
2
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera wielkości pietruszki
1
cebula
1/3
pora
1
listek laurowy
2
ziela angielskie
4
ziarna czarnego pieprzu
1
goździk
1
łyżka masła
sól
3,5
szklanki wody
cukier
do smaku
2
łyżki pokrojonej natki pietruszki
2
listki lubczyku
2
łyżki mąki *
maggi
w płynie
tarty
chrzan ( ilość zależy od jego mocy )
1/3
szklanki słodkiej śmietanki
Obrać i umyć warzywa. Pokroić na
kawałki i opiec na suchej patelni (
cebule kłaść bez obierania ) Przełożyć do garnka obok mięsa . Dodać przyprawy.
Zalać wodą. Wlać 1 łyżkę maggi w
płynie.
Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć
gaz i gotować 1 godzinę.
Wrzucić lubczyk i gotować jeszcze ok.
45 minut( gdyby płyn za mocno odparowywał to uzupełniać dolewając wrzącej
wody).
Wyjąć mięso i warzywa , bulion
przecedzić *,**.
Jeśli domownikom brzydzą się
tłuszczyki to można mięso obrać z tłuszczu, usunąć kości , chrząstki i
przerosty.
Rozpuścić w małym garnuszku masło. Wsypać na nie mąkę . Zamieszać.
Rozprowadzić 1/2 szklanki chłodnego wywaru i śmietanką . Włożyć chrzan. Dokładnie
wymieszać. Doprawić do smaku odrobiną cukru.
Mięso
włożyć w sos i podgrzać.
**Z warzyw z zupy można zrobić
sałatkę ( marchew, seler i pietruszka + dodatki).
***Marchew z zupy można użyć na
jarzynkę ( samą , oprószaną lub z groszkiem).
**** Można podawać z ziemniakami i
jarzynką- surówką, lub trochę tak jak sztukamięs tzn.- ugotowane mięsko, osobno
sos w miseczce , jarzynka np. pokrojona marchewka z wywaru i pieczywo ( w sosie
moczymy pieczywo i mięso , lub polewamy nim).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz