Niedzielny poranek to jajka. Od zawsze. Chyba wszyscy w rodzinie mają
czasem dość tego mojego zamiłowania do jajek. Dla tego staram się by nie było
monotonnie. Przygotowuję różne ich odmiany. Na miękko, w koszulkach, po benedyktyńsku,
po wiedeńsku, faszerowane, sadzone , na twardo z majonezem, jajecznice z
różnymi dodatkami. Ostatnio podpowiedziano mi, że smaczna jest jajecznica
smażona na duszonej cukinii. A że tej jest u mnie ostatnio nadmiar cukinii (
dostaję ją z działki ) to pomysł akurat.
Czas:15 minut
Składniki:
2 jajka
kawałek cukinii ( ok. 5 cm z takiej
o średniej grubości )
1 mały pomidor
3 łyżki wody
3 łyżki usiekanego drobno szczypiorku
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
Cukinię umyć i pokroić w plasterki a potem w paseczki ( tzw. julienne).
Na patelni rozpuścić masło.
Wrzucić cukinię i obsmażyć. Skropić wodą i dusić aż płyn odparuje a cukinia
zmięknie.
Dołożyć pokrojonego drobno pomidora i chwilę smażyć.
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu.
Cukinię posypać połową szczypiorku.
Wylać na patelnię jajka i na małym gazie delikatnie mieszając usmażyć
jajecznicę.
Posypać pozostałym szczypiorkiem.
* Doskonale smakuje podana na grzankach z bagietki .
1 komentarz:
a jak ładnie podana :)
Prześlij komentarz