środa, 1 października 2014

Koperkowa kasza jęczmienna

Wszelkiego rodzaju kasze gotuję obsmażając je wcześniej na maśle( lub tłuszczu wytopionym z boczku ) , a potem prużąc w bulionie lub wywarze warzywnym . Żeby polepszyć smak kaszy dodaję czasem do niej zioła, gotowane grzyby suszone, podsmażone pieczarki lub skwarki.




Czas : 35 minut

Składniki:

10 dag  kaszy jęczmiennej ( wiejskiej )
1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego( może być z kostki )
2 łyżki masła
1/3 szklanki usiekanego koperku

Kaszą zalać zimną wodą i  ,, wyprać  by usunąć mączny nalot  . Odcedzić. Powtórzyć proces płukania kilka razy.
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło i wsypać na nie odcedzoną kaszę. Chwilę smażyć mieszając.
Dodać koper.
Zalać  bulionem .
Gotować  ok. 25 minut aż kasza wchłonie bulion.
Zostawić pod przykryciem na 10 minut.

Można podać jako dodatek do II Dania lub ze zsiadłym mlekiem jako samodzielne danie ( kraszę wtedy dodatkowo rumianymi skwarkami wytopionymi z chudego boczku).

Brak komentarzy: