Wszelkiego
rodzaju kasze gotuję obsmażając je wcześniej na maśle( lub tłuszczu wytopionym
z boczku ) , a potem prużąc w bulionie lub wywarze warzywnym . Żeby polepszyć
smak kaszy dodaję czasem do niej zioła, gotowane grzyby suszone, podsmażone
pieczarki lub skwarki.
Czas
: 35 minut
Składniki:
10
dag kaszy jęczmiennej ( wiejskiej )
1,5
szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego( może być z kostki )
2
łyżki masła
1/3
szklanki usiekanego koperku
Kaszą
zalać zimną wodą i ,, wyprać by usunąć mączny nalot . Odcedzić. Powtórzyć proces płukania kilka
razy.
W
garnku o grubym dnie rozpuścić masło i wsypać na nie odcedzoną kaszę. Chwilę
smażyć mieszając.
Dodać
koper.
Zalać bulionem .
Gotować ok. 25 minut aż kasza wchłonie bulion.
Zostawić
pod przykryciem na 10 minut.
Można
podać jako dodatek do II Dania lub ze zsiadłym mlekiem jako samodzielne danie (
kraszę wtedy dodatkowo rumianymi skwarkami wytopionymi z chudego boczku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz