W sezonie mrożę zawsze kilka pęczków
botwinki do wykorzystania jesienią, zimą czy wczesną wiosną. Gotuję ją wtedy
trochę jak barszcz tzn. na bulionie z ziemniakami .
Czas: 45 minut
Składniki:
1 duży pęczek mrożonej, usiekanej botwinki
1 średni burak
4 średnie ziemniaki
1 marchew
1 litr bulionu ( wołowy lub drobiowy)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
30 %
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/3 szklanki pokrojonej natki
pietruszki
mielony pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
Obrać, umyć burak i utrzeć go na
dużych oczkach tarki jarzynowej.
Obrać, umyć i pokroić w kostkę
ziemniaki.
Obrać i pokroić w plasterki
marchewkę.
Wrzucić warzywa do garnka, zalać
bulionem i gotować 20 minut.
Dołożyć botwinkę ( częściowo
rozmrożoną ) i gotować jeszcze 15 minut.
Dodać koncentrat i dobrze wymieszać.
Zagotować.
Wlać śmietankę.
Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z
cytryny.
Podawać posypaną pokrojoną natką.
* Zawsze mam zamrożony bulion/rosół
na zupę. Po prostu gotując rosół lub mocny wywar na jakąś zupę gotuję go w
podwójnej ilości niż potrzebuję i część mrożę w porcjach na zupę lub sos. Potem
tylko wyjmuję potrzebną ilość.
** Jeśli nie mam bulionu w zapasie
gotuję taką botwinkę drugiego dnia po ugotowaniu rosołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz