,,Łapanym
,, tzn. z tego co złapię w lodówce. Przekonałam się, że można przygotować
smaczny sos używając składników które zawsze mam w domu, a potem udusić w nim
zwykłe kotlety mielone.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
Kotlety:
12,5
dag mięsa mielonego ( wieprzowo -indycze )
1
jajko
1 mała
cebula
1/2
średniej bułki
bułka
tarta
mielony
pieprz do smaku
maggi
w płynie do smaku
sól
do smaku
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
olej
z pestek winogron do smażenia
Sos:
3 plasterki
surowej-wędzonej polędwicy
2
łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1
łyżka masła
2
łyżki oleju z pestek winogron
1
korniszon
1/2
szklanki pokruszonych grzybów suszonych
2
łyżki pokrojonej w cienkie paseczki papryki konserwowej
1
liść laurowy
2
ziela angielskie
5
ziaren czarnego pieprzu
3
owoce jałowca
1/2
łyżeczki ostrej musztardy
2
łyżki słodkiej śmietanki 18 %
2
szklanki bulionu ( warzywny lub
drobiowy)
szczypta cukru
1 płaska łyżeczka mąki
Kotlety :
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie .
Obrać
i pokroić drobno 1 cebulę. Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju .
Mielone,
jajko , usmażoną cebulę , odciśniętą dokładnie bułkę ,natkę pietruszki i 2 łyżki bułki tartej wyrobić dokładnie.
Doprawić
do smaku maggi , solą i pieprzem .
Podzielić
na 4-6 małych kotletów i panierować je w bułce tartej .
Smażyć
na rozgrzanym oleju na rumiano . Zdjąć z patelni.
Sos:
Namoczyć
w bulionie suszone grzyby i następnie gotować na małym gazie 15 minut pod
przykryciem.
Pokroić
w cienkie ,,piórka" cebulę.
Na
głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na złoto cebulę.
Dodać
pokrojoną w drobno polędwicę i smażyć aż
do jej zrumienienia.
Dorzucić
pokrojonego w kosteczkę korniszona, paprykę marynowaną, przyprawy ( liść
laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziarnisty , musztardę).
Wlać
bulion w którym gotowały się grzyby wraz z grzybami.
Wsypać
mieloną paprykę , szczyptę cukru i szczyptę mielonego pieprzu.
Gotować
pod przykryciem kolejne 15 minut na bardzo małym gazie.
Mąkę
wsypać na suchą mała patelnię i zrumienić mieszając drewnianą łyżką.
Rozprowadzić sosem i wlać do niego.
Dodać
śmietankę. Wymieszać. Doprawić sos do smaku.
Włożyć
w sos kotlety i ogrzewać pod przykryciem kilka minut.
1 komentarz:
Uwielbiam kotlety mielone. A ten sosik? Poezja:)
Prześlij komentarz