Oswajam gotowanie na parze. Bardzo
długo nie odpowiadał mi ten sposób przygotowywania potraw, do czasu kiedy
odkryłam, że woda z dolnego pojemnika parowaru lub dolnego garnka zestawu po
zakończeniu gotowania to doskonała baza na lekki sos lub zupkę do popicia.
Przecież do tej wody właśnie skapują wszystkie smaki z warzyw , ryb czy mięsa
gotowanych piętro wyżej.
Czas: 30 minut + marynowanie
Składniki:
2 małe nototenie ( lub po 2 sztuki na
osobę )
plasterek selera
kawałek marchewki
plasterek korzenia pietruszki
kilka zielonych liści pora
3/4 średniej cytryny
skórka z cytryny ( ok. 1,5 cm
kwadratowego )
maggi w płynie do smaku
listek lubczyku
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
2,5 szklanki wody
sól do smaku
cukier do smaku
Nototenie rozmrozić umyć , oskrobać,
umyć.
Rozciąć od strony płetwy brzusznej do
i 1/3 długości i umyć od środka .
Ułożyć w pojemniku i skropić sokiem z cytryny 2 łyżki soku zostawić ) i
posolić. Zostawić na 30 minut.
W dolnym garnku do gotowania na parze do nalanej wody ( 1,5
szklanki) dodać warzywa, skórkę z cytryny, obraną i pokrojoną marchew ,
pietruszkę, seler , por i liść lubczyku- dolać pół łyżeczki maggi i gotować pod
przykryciem 15 minut.
W górnym garnku ułożyć na liściach pora ułożyć nototenie, postawić na dolny garnek i gotować jeszcze 15 minut.
Zlać wywar z dolnego garnka i odlać 3/4 szklanki. Rybę postawić w górnym
garnku pod przykryciem na czas robienia
sosu by nie ostygły ( postawić go ponownie na dolnym garnku z którego zlano
wywar- oczywiście zestawionym z gazu ).
W garnuszku roztopić masło i zasypać
mąką, rozmieszać i rozprowadzić odlanym wywarem.
Dodać śmietankę.
Doprawić do smaku sos ( sokiem z
cytryny , szczyptą soli i cukru)
Podawać nototenię z ziemniakami ,
sosem cytrynowym i jakąś surówką.
* resztę sosu można podać w
filiżankach do popicia (po zmieszaniu go z resztą wywaru ).
3 komentarze:
Smacznie :))
Tyle że szybkowar nie ma dwóch pojemników...
Hi hi- masz rację - oczywiście chodziło o parowar- już poprawiam
Prześlij komentarz