sobota, 25 października 2014

Pulpety w sosie myśliwskim

Zupełnie nie mam pojęcia czemu taki sos nazywa się myśliwskim . Chyba , że chodzi o to , że jest w nim to co się upoluje . Jak go zwał tak zwał -ważne , że  mięso ( różne) w nim uduszone jest smaczne i z reguły wszystkie składniki  ( sosu ) mam w domu.


Czas: 45 minut

Składniki:

Na pulpety:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 średnia bułka ( miąższ  bez skórki - ja biorę kawałek długiej bułki)
1/3 szklanki mleka
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
1 łyżeczka majeranku
1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)
mąka do oprószenia
Na sos:
3 kapelusze suszonych grzybów
1/2 małego kiszonego ogórka
1/2 cebuli
2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę kiełbasy lub boczku ( wędzonka)
1 łyżka pokrojonej w paseczki marynowanej papryki)
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wywaru z gotowania pulpetów
1 szklanka wywaru z gotowania grzybów
maggi w płynie do smaku
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
pieprz czarny mielony
3 łyżki śmietanki 18%
2 łyżeczki mąki do zagęszczenia

Namoczone w szklance letniej wody  grzyby ugotować w wodzie w której się moczyły. Wyjąć ( wywar zostawić) i pokroić drobno.

Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów * ( resztę zostawić -przyda się na zupę - można zamrozić ).
Miąższ bułki  pokrojony w drobną kostkę i zalać mlekiem. Odstawić na kilka minut by wciągnęła cały płyn - odcisnąć.

Do mielonego mięsa dodać jajko i bułkę. Wyrobić doprawiając solą, pieprzem mielonym, majerankiem i maggi w płynie.

Podzielić na 12 części ( można zrobić większe) i oprószyć mąką.

Gotować w wywarze 20 minut.

Wyłowić łyżka cedzakową.

W garnuszku rozgrzać olej.
Wrzucić kiełbasę lub boczek i cebulę krojoną w piórka zrumienić. 

Dołożyć grzyby, pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, paprykę marynowaną , ziele angielskie, pieprz ziarnisty  i liść laurowy.
Zalać wywarem z gotowania grzybów i pół szklanki wywaru z gotowania pulpetów.
Dusić na małym gazie pod przykryciem 10 minut.
Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody. Wlać do sosu. Wymieszać i zagotować.
Włożyć pulpety do sosu  i podgrzewać na bardzo małym gazie jeszcze 10 minut.

Doprawić do smaku maggi w płynie i pieprzem .

Pulpety podawać  z kaszą ( pęczak , wiejska lub gryczana) ugotowaną  na sypko i surówką.

Brak komentarzy: