Zupełnie nie mam pojęcia czemu taki
sos nazywa się myśliwskim . Chyba , że chodzi o to , że jest w nim to co się
upoluje . Jak go zwał tak zwał -ważne , że
mięso ( różne) w nim uduszone jest smaczne i z reguły wszystkie składniki ( sosu ) mam w domu.
Czas: 45 minut
Składniki:
Na pulpety:
1/2 kg mięsa mielonego
wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 średnia bułka ( miąższ bez skórki - ja biorę kawałek długiej bułki)
1/3 szklanki mleka
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
1 łyżeczka majeranku
1 litr wywaru warzywnego ( może być z
kostki)
mąka do oprószenia
Na sos:
3 kapelusze suszonych grzybów
1/2 małego kiszonego ogórka
1/2 cebuli
2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę
kiełbasy lub boczku ( wędzonka)
1 łyżka pokrojonej w paseczki
marynowanej papryki)
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wywaru z gotowania
pulpetów
1 szklanka wywaru z gotowania grzybów
maggi w płynie do smaku
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
pieprz czarny mielony
3 łyżki śmietanki 18%
2 łyżeczki mąki do zagęszczenia
Namoczone w szklance letniej
wody grzyby ugotować w wodzie w której
się moczyły. Wyjąć ( wywar zostawić) i pokroić drobno.
Nastawić wywar warzywny na gotowanie
pulpetów * ( resztę zostawić -przyda się na zupę - można zamrozić ).
Miąższ bułki pokrojony w drobną kostkę i zalać mlekiem.
Odstawić na kilka minut by wciągnęła cały płyn - odcisnąć.
Do mielonego mięsa dodać jajko i
bułkę. Wyrobić doprawiając solą, pieprzem mielonym, majerankiem i maggi w
płynie.
Podzielić na 12 części ( można zrobić
większe) i oprószyć mąką.
Gotować w wywarze 20 minut.
Wyłowić łyżka cedzakową.
W garnuszku rozgrzać olej.
Wrzucić kiełbasę lub boczek i cebulę
krojoną w piórka zrumienić.
Dołożyć grzyby, pokrojonego w kostkę kiszonego
ogórka, paprykę marynowaną , ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy.
Zalać wywarem z gotowania grzybów i
pół szklanki wywaru z gotowania pulpetów.
Dusić na małym gazie pod przykryciem
10 minut.
Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej
wody. Wlać do sosu. Wymieszać i zagotować.
Włożyć pulpety do sosu i podgrzewać na bardzo małym gazie jeszcze 10
minut.
Doprawić do smaku maggi w płynie i
pieprzem .
Pulpety podawać z kaszą ( pęczak , wiejska lub gryczana)
ugotowaną na sypko i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz