Zrazy
zawijane robię w kilku wersjach. Duszone w sosie z dużą ilością cebuli,
grzybami, smarowane musztardą z całymi ziarnami gorczycy lub gładką. Zmieniają
się też użyte przyprawy - raz jest majeranek innym razem nie itd. Wszystkie są
bardzo smaczne. Ten przepis jest na najbardziej tradycyjną odmianę.
Czas
: 1,5 godziny
Składniki
:
4
grube kotlety z szerokiego schabu
4
paski wędzonki
4
paski skórki z razowca
1
średni ogórek kiszony
1/2
cebuli
1/3
szklanki krajanki suszonych grzybów
8
płaskich łyżeczek musztardy
sól
( 4 x spora szczypta)
pieprz
mielony ( 4 x spora szczypta)
papryka
mielona słodka ( 4 płaskie łyżeczki)
4
łyżki mąki
3
łyżki oleju
2
łyżki masła
maggi
w płynie do smaku
1
liść laurowy
6
ziaren czarnego pieprzu
1
duże ( lub 2 małe ziela angielskie)
3
szklanki wody
Namoczyć
grzyby suszone.
Kotlety
schabowe ułożyć na szerokiej desce do krojenia i przykryć folią spożywczą. Rozklepać
dokładnie na cienkie płaty tłuczkiem do mięs.
Każdy
kotlet posolić , popieprzyć , posmarować musztardą . Odstawić na 15 minut.
Odcedzić
grzyby.
Układać każdym ćwiartkę kiszonego ogórka przekrojoną
na 2 kawałki, pasek wędzonki , kilka ,,
piórek" cebuli, skórkę z razowca , 2-3 małe kawałki grzybka suszonego (
resztę grzybów drobno pokroić i zostawić ).
Zwinąć
zrazy tak by boki mięsa zamykały farsz w środku .
Obwiązać
nitkami .
Oprószyć papryka mieloną i obtoczyć w 2 łyżkach mąki.
Na
patelni rozgrzać olej ( 3 łyżki ) z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze
wszystkich stron. Przełożyć do garnka
razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i
zagotować ją by ,,odzyskać " smak smażonych zrazów.
Przelać
do garnka na zrazy. Dolać jeszcze 2 szklanki wody.
Dołożyć
grzyby suszone, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1 łyżkę maggi
.
Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę .
Z
wyjętych z sosu zrazów usunąć nici .
Na
małej patelni ,,upalić " na rumiano
pozostałą mąkę i rozprowadzić sosem. Przelać do garnka i zagotować.
Włożyć
zrazy i podgrzać na małym gazie.
*
Podaję z kaszą , kopytkami lub kluchami na parze i surówką ( ja preferuję
buraczki ).
1 komentarz:
Mniam, z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Do tego ogórek kiszony!
Prześlij komentarz