czwartek, 23 października 2014

Zrazy ze schabu tradycyjne

Zrazy zawijane robię w kilku wersjach. Duszone w sosie z dużą ilością cebuli, grzybami, smarowane musztardą z całymi ziarnami gorczycy lub gładką. Zmieniają się też użyte przyprawy - raz jest majeranek innym razem nie itd. Wszystkie są bardzo smaczne. Ten przepis jest na najbardziej tradycyjną odmianę.




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

4 grube kotlety z szerokiego schabu
4 paski wędzonki
4 paski skórki z razowca
1 średni ogórek kiszony
1/2 cebuli
1/3 szklanki krajanki suszonych grzybów
8 płaskich łyżeczek musztardy
sól ( 4 x spora szczypta)
pieprz mielony ( 4 x spora szczypta)
papryka mielona słodka ( 4 płaskie łyżeczki)
4 łyżki mąki
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
maggi w płynie do smaku
1 liść laurowy
6 ziaren czarnego pieprzu
1 duże ( lub 2 małe ziela angielskie)
3 szklanki wody

Namoczyć grzyby suszone.
Kotlety schabowe ułożyć na szerokiej desce do krojenia i przykryć folią spożywczą. Rozklepać dokładnie na cienkie płaty tłuczkiem do mięs.
Każdy kotlet posolić , popieprzyć , posmarować musztardą . Odstawić na 15 minut.
Odcedzić grzyby.
Układać  każdym ćwiartkę kiszonego ogórka przekrojoną na 2 kawałki, pasek wędzonki ,  kilka ,, piórek" cebuli, skórkę z razowca , 2-3 małe kawałki grzybka suszonego ( resztę grzybów drobno pokroić i zostawić ).
Zwinąć zrazy tak by boki mięsa zamykały farsz w środku .
Obwiązać nitkami .
Oprószyć   papryka mieloną i obtoczyć w 2 łyżkach mąki.
Na patelni rozgrzać olej ( 3 łyżki ) z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka  razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować ją by ,,odzyskać " smak smażonych zrazów.
Przelać do garnka na zrazy. Dolać jeszcze 2 szklanki wody.
Dołożyć grzyby suszone, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1 łyżkę maggi .
 Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę .
Z wyjętych z sosu zrazów usunąć nici .
Na małej patelni  ,,upalić " na rumiano pozostałą mąkę i rozprowadzić sosem. Przelać do garnka i zagotować.
Włożyć zrazy i podgrzać na małym gazie.


* Podaję z kaszą , kopytkami lub kluchami na parze i surówką ( ja preferuję buraczki ).

1 komentarz:

Beata pisze...

Mniam, z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Do tego ogórek kiszony!