Taki
domowy żurek do najedzenia. Bez kombinowania. Szybki , prosty , bardzo smaczny.
U mnie nie ma problemów z jego ugotowaniem bo wszystkie składniki z reguły mam
w domu. Zakwas przygotowuję 2-3 porcje na zapas i trzymam w lodówce , biała
kiełbasa też zawsze jest w zamrażalniku. O ziemniakach, marchewce i śmietance
już nie wspominam bo to oczywiste że zawsze są w domu. Wystarczy ugotować zupkę
:)
Czas
: 30 minut
Składniki
:
2
małe białe kiełbaski surowe
3/4 szklanki zakwasu na żurek
1/4
szklanki śmietany 18 %
1/2
marchewki
2 ziemniaki
pieprz
mielony do smaku
majeranek
do smaku
maggi
w płynie do smaku
2,5
szklanki wody
Obrać ziemniaki i marchew. Umyć .
Pokroić
ziemniaki w kostkę , a marchew w pół
plasterki.
Ułożyć
w garnku ziemniaki i marchew - wrzucić kiełbaski.
Zalać
wodą, wlać łyżkę maggi i gotować 30 minut .
Wyjąć
kiełbaski i pokroić w plasterki- dodać do garnka.
Dolać
zakwas i śmietanę . Doprawić do smaku majerankiem , pieprzem.
Podawać
posypane jakąś zieleniną ( natka pietruszki, koper , szczypior).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz