Prosty przepis na szczupaka
doprawionego podstawowymi przyprawami, usmażonego na maśle i obłożonego
podsmażonymi na maśle świeżymi figami.
Czas : 10 minut + marynowanie
Składniki :
2 dzwonka szczupaka
4 łyżki oleju ( używam z pestek
winogron)
3 łyżki masła
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu czarnego
1 łyżka mąki
1 cytryna
2 figi świeże
Umyte dzwonka szczupaka osuszyć
.
Delikatnie wyciąć kręgosłupy z
odchodzącymi od nich ościami tak by otrzymać 4 kawałki ryby.
Wymieszać wyciśnięty z cytryny
sok z 3 łyżkami oleju, solą i pieprzem.
Ułożyć w pojemniku , polać marynatą
i zostawić przykryte na 15 minut w lodówce.
Wyjąć z szczupaka z marynaty i
osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Na patelni rozgrzać masło z
łyżką oleju.
Oprószyć rybę delikatnie mąką.
Smażyć na rumiano z obu stron -
najpierw kładę stroną ze skórą - potem obrócić i dosmażyć.
Figi umyć , osuszyć i pokroić
na połówki. Ułożyć obok ryby i smażyć po minucie z każdej strony.
* Ja wybieram miąższ z takiej
podsmażonej figi i układam na rybie ( skórkę odrzucam).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz