piątek, 17 października 2014

Szczupak na maśle z figami


Prosty przepis na szczupaka doprawionego podstawowymi przyprawami, usmażonego na maśle i obłożonego podsmażonymi na maśle świeżymi figami.




Czas : 10 minut + marynowanie

Składniki :

2 dzwonka szczupaka
4 łyżki oleju ( używam z pestek winogron)
3 łyżki masła
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki  grubo mielonego pieprzu czarnego
1 łyżka mąki
1 cytryna
2 figi świeże

Umyte dzwonka szczupaka osuszyć .
Delikatnie wyciąć kręgosłupy z odchodzącymi od nich ościami tak by otrzymać 4 kawałki ryby.
Wymieszać wyciśnięty z cytryny sok z 3 łyżkami oleju, solą i pieprzem.
Ułożyć w pojemniku , polać marynatą i zostawić przykryte na 15 minut w lodówce.
Wyjąć z szczupaka z marynaty i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Na patelni rozgrzać masło z łyżką oleju.
Oprószyć rybę delikatnie mąką.
Smażyć na rumiano z obu stron - najpierw kładę stroną ze skórą - potem obrócić i dosmażyć.
Figi umyć , osuszyć i pokroić na połówki. Ułożyć obok ryby i smażyć po minucie z każdej strony.


* Ja wybieram miąższ z takiej podsmażonej figi i układam na rybie ( skórkę odrzucam).

Brak komentarzy: