Porządkuję przepisy i ku mojemu
zdziwieniu odkrywam , że wiele dań mam opisanych jako całość a brak mi ich
składowych , które mogą być łączone z innymi . Tak jest np. z potrawką. Z
reguły pisałam jak zrobić kurczaka w potrawce zaczynając od gotowania rosołu. A
przecież sos można zrobić używając wywaru z drobiu ( rosołu , bulionu) , który
nam pozostał lub który zamroziliśmy na zapas i podać np. z warzywami, do
zapiekanki , z makaronem, do innych mięs.
Czas: 10 minut
Składniki:
1/2 litra rosołu (bulionu z kury lub
kurczaka lub drobiowo-wołowego)
1/3 kostki masła ( ok.6 dag )
2 łyżki ( pełne ale ani płaskie ani
czubate) mąki pszennej
1 duże żółtko lub 2 mniejsze
sok z cytryny do smaku ( ok. 1-2
łyżki)
szczypta cukru do smaku
Oddzielone od białek żółtka wymieszać
z 1 łyżka soku z cytryny i 2 łyżkami letniego rosołu.
W garnuszku rozpuścić masło ( na
małym gazie by się nie zrumieniło).
Na masło wsypać mąkę i dobrze
wymieszać .
Porcjami wlewać letni rosół i cały
czas mieszając rozprowadzić zasmażkę aż będzie gładkim sosem. Zagotować by sos
zgęstniał.
Odstawić z gazu.
Dodać cały czas mieszając żółtko/a z
sokiem cytrynowym .
Doprawić do smaku resztą soku i
cukrem.
Potrawkę powinno się robić
bezpośrednio przed podaniem bo podczas podgrzewania rozwarstwia się i robi
rzadka.
W rodzinnym domu Babci Florentyny (
czyli Mamy mojej Mamy ) podawano kurczaka ( całe ćwiartki)* w potrawce z białym
ryżem i jarzynką z marchewki z groszkiem. I chyba nic się w tej potrawie nie
zmieniło od 100 lat ( czy wcześniej tak było nie wiemy ).
* Jeśli rosół był z kury i to ona
miała być w potrawce to z reguły robiono z niej pulpety bo duża rosołowa kura
potrafi być łykowata.
** Jeśli brak nam odpowiedniej ilości
rosołu możemy potrawkę trochę ,, zafałszować" uzupełniając rosół słodką
śmietanką.
*** W identyczny sposób robimy
potrawkę z królika , gołębi, ryb ,wieprzowiny, indyka - smakują te potrawki
inaczej niż ta z kurczaka ( szczególnie rybna) ale sposób przygotowania jest
identyczny zmienia się tylko wywar na którym ją robimy.
**** Moje modyfikacje tego przepisu
to :
- potrawka pomarańczowa - zamiast
soku z cytryny dodaję sok pomarańczowy
i rozdrobniony miąższ z 1/2 pomarańczy
- potrawka mandarynkowa - zamiast
soku z cytryny dodaję sok mandarynkowy
i rozdrobniony miąższ z 1 soczystej mandarynki
-potrawka gruszkowa lub jabłkowa - do
potrawki dodaję mus z jabłka lub gruszki
- koperkowa potrawka - dodaję
usiekany koperek
-serowa potrawka- do sosu zanim dodam
żółtko wrzucam pokruszony serek topiony
( 1-2 ) i rozgotowuję a dopiero potem wlewam żółtko z sokiem z cytryny
- marchewkowa potrawka - do gotowej
potrawki dodaję mus z gotowanej w rosole
marchewki ( ok. 1/3 szklanki)
- brzoskwiniowa potrawka- do gotowej
potrawki dodaję mus z brzoskwini w syropie
( 1 połówka )
Na zdjęciu szyjka indycza z sosem
potrawkowym, ziemniakami gotowanymi na parze i surówką z marchewki i jabłka (
ziemniaki gotowałam na parze odgrzewając jednocześnie obok nich szyjkę indyczą
z rosołu).
1 komentarz:
U mnie ta potrawka jest z dodatkiem rodzynek. Pycha sprawa! :) Anna
Prześlij komentarz