sobota, 15 listopada 2014

Na jesienny chłodek grzybowa

Na dworze zimno. W całym domu pachnie grzybami bo nastawiłam zupę grzybową. Taką gęstą, treściwą. Są w niej grzyby obgotowane i potem zamrożone, są suszone, ziemniaki, marchew . A wszystko na bulionie warzywnym , ze śmietanką , dużą ilością natki i przypraw.




Czas : 1 godzina

Składniki:

1 szklanka obgotowanych pokrojonych świeżych grzybów ( mogą być mrożone)
6 kapeluszy grzybów suszonych
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
1 łyżka ziaren kminku
1 łyżka płatków paprykowych
1/2 szklanki śmietany
3 średnie ziemniaki
1 mała marchewka
3,5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
2 łyżki mąki
kilka suszonych listków lubczyku
przyprawa do zup jaką kto używa ( ja dałam sos sojowy grzybowy)
2 łyżki usiekanej natki pietruszki

Obrać ziemniaki i marchewkę.
Pokroić - ziemniaki w kostkę , a marchewkę w plasterki.
Do garnka wrzucić obgotowane grzyby ( mogą być zamrożone), suszone grzyby pokruszone drobno, ziemniaki, marchew.
Zalać bulionem.
Dodać kminek, płatki paprykowe, lubczyk, łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu.
Gotować na małym gazie 45 minut uzupełniając woda w razie potrzeby.
Na suchej patelni zrobić zasmażkę z upalonej na złoto mąki. Rozprowadzić ją zupą i wlać do garnka.
Zagotować mieszając.
Wlać śmietankę. Doprawić zupę do smaku.
Podawać posypaną natką pietruszki.


* Po raz pierwszy doprawiałam grzybową kminkiem i płatkami paprykowymi - wyszła bardzo smaczna.

1 komentarz:

Unknown pisze...

dokładnie ciepła zupa jest najlepsza:)