piątek, 17 kwietnia 2015

Miętus z kwaśnymi grzybami

Miałam kupionego miętusa i zastanawiałam się jak go zrobić ( ostatnio był chyba  w sosie koperkowym ). Mamie przypomniało się, że jak pływaliśmy na spływy kajakowe często dusiło się miętusa z grzybami. Teraz oczywiście ryba jest ze sklepu , a z doprawianiem eksperymentuję.



Czas: 30 minut

Składniki:

2 porcje miętusa
1 średnia cebula ( dałam podłużną )
6 średnich pieczarek
6 małych marynowanych podgrzybków
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz czarny grubo mielony do smaku
cukier do smaku
ocet winny jabłkowy ( odrobina ) do smaku

Oczyścić, umyć , osuszyć -porcje miętusa. Posolić i posypać pieprzem.
Obrać cebulę i posiekać w paseczki.
Oczyścić pieczarki i pokroić w szerokie paski.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć miętusa. Zdjąć z patelni.
Wrzucić pieczarki i cebulę - udusić. Dołożyć marynowane grzyby, masło i kilka łyżek wody. Zagotować.
Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i octem winnym.
Włożyć rybę. Przykryć i dusić na bardzo małym gazie kilka minut.

* Zamiast pieczarek i grzybków marynowanych można użyć grzybków duszonych ( mrożonych ) i doprawić większą ilością octu.

** Doprawianie octem winnym wzięło się z powodu tego, że w tamtych czasach cytryny nie były ogólnie dostępne, a octu spirytusowego - białego nie znoszę, robiłam więc sama ocet winny ( z reguły jabłkowy).


*** Można dodać jakieś zioła ( rozmaryn, tymianek itp).

Brak komentarzy: