Miałam kupionego miętusa i
zastanawiałam się jak go zrobić ( ostatnio był chyba w sosie koperkowym ). Mamie przypomniało się,
że jak pływaliśmy na spływy kajakowe często dusiło się miętusa z grzybami.
Teraz oczywiście ryba jest ze sklepu , a z doprawianiem eksperymentuję.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 porcje miętusa
1 średnia cebula ( dałam podłużną )
6 średnich pieczarek
6 małych marynowanych podgrzybków
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz czarny grubo mielony do smaku
cukier do smaku
ocet winny jabłkowy ( odrobina ) do
smaku
Oczyścić, umyć , osuszyć -porcje
miętusa. Posolić i posypać pieprzem.
Obrać cebulę i posiekać w paseczki.
Oczyścić pieczarki i pokroić w
szerokie paski.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć
miętusa. Zdjąć z patelni.
Wrzucić pieczarki i cebulę - udusić.
Dołożyć marynowane grzyby, masło i kilka łyżek wody. Zagotować.
Doprawić do smaku solą, cukrem,
pieprzem i octem winnym.
Włożyć rybę. Przykryć i dusić na
bardzo małym gazie kilka minut.
* Zamiast pieczarek i grzybków
marynowanych można użyć grzybków duszonych ( mrożonych ) i doprawić większą
ilością octu.
** Doprawianie octem winnym wzięło
się z powodu tego, że w tamtych czasach cytryny nie były ogólnie dostępne, a
octu spirytusowego - białego nie znoszę, robiłam więc sama ocet winny ( z
reguły jabłkowy).
*** Można dodać jakieś zioła (
rozmaryn, tymianek itp).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz