poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Pikantny sos koperkowo-rzeżuchowy

Przyjęło się , że sos koperkowy sos to sama łagodność. Nic bardziej błędnego. Już kilka razy udowodniłam, że wystarczy minimalny dodatek jakiejś przyprawy lub połączenie z innym składnikiem i już mam całkiem nowy sos ( tak robiłam dodając skórkę cytrynową, chrzan, winogrona, ser). A ,że po Wielkanocy rośnie sobie  jeszcze sporo rzeżuchy to czas ją wykorzystać.



Czas: 10 minut

Składniki:

1 szklanka wywaru *
1 szklanka słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
2 łyżki mąki
1/2 szklanki usiekanego świeżego koperku
1/2 szklanki świeżo usiekanych listków rzeżuchy
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta białego pieprzu
1 żółtko

W garnuszku o grubym dnie  roztopić masło i dodać olej.
Usiekać  koperek i rzeżuchę.
Zasypać tłuszcz mąką i ziołami.


Wymieszać.
Dolewać wolno na przemian wywar i śmietankę cały czas mieszając by sos gęstniał równomiernie.
Żółtko rozrobić w miseczce z kilkoma łyżeczkami ciepłego sosu i wlać do garnuszka. Energicznie roztrzepać.
Doprawić sos do smaku solą , cukrem i pieprzem.



Podawać do ryb, jajek, warzyw, mięs na parze , makaronu lub ryżu.

* Wywar to :

 - rosół lub bulion
-wywar mięsno- warzywny
- wywary z gotowania pulpetów
-wywar z gotowania warzyw
- lub ostatecznie kostki bulionowej


** Ja podałam dziś do ryżu i gotowanego mięsa z kurczaka + gotowanej marchewki


Brak komentarzy: