Przyjęło się , że sos koperkowy sos
to sama łagodność. Nic bardziej błędnego. Już kilka razy udowodniłam, że
wystarczy minimalny dodatek jakiejś przyprawy lub połączenie z innym składnikiem
i już mam całkiem nowy sos ( tak robiłam dodając skórkę cytrynową, chrzan,
winogrona, ser). A ,że po Wielkanocy rośnie sobie jeszcze sporo rzeżuchy to czas ją
wykorzystać.
Czas: 10 minut
Składniki:
1 szklanka wywaru *
1 szklanka słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
2 łyżki mąki
1/2 szklanki usiekanego świeżego
koperku
1/2 szklanki świeżo usiekanych
listków rzeżuchy
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta białego pieprzu
1 żółtko
W garnuszku o grubym dnie roztopić masło i dodać olej.
Usiekać koperek i rzeżuchę.
Zasypać tłuszcz mąką i ziołami.
Wymieszać.
Dolewać wolno na przemian wywar i
śmietankę cały czas mieszając by sos gęstniał równomiernie.
Żółtko rozrobić w miseczce z kilkoma
łyżeczkami ciepłego sosu i wlać do garnuszka. Energicznie roztrzepać.
Doprawić sos do smaku solą , cukrem i
pieprzem.
Podawać do ryb, jajek, warzyw, mięs
na parze , makaronu lub ryżu.
* Wywar to :
- rosół lub bulion
-wywar mięsno- warzywny
- wywary z gotowania pulpetów
-wywar z gotowania warzyw
- lub ostatecznie kostki bulionowej
** Ja podałam dziś do ryżu i
gotowanego mięsa z kurczaka + gotowanej marchewki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz