Czemu
perski ? Bo pierwszy raz o pilawie przeczytałam w historycznej książce o
Persji. Wtedy była to tylko enigmatyczna notatka nie wiele mi mówiąca ( byłam
nastolatką ) .Ale zafascynowała . Potem kiedy potrawy z kuchni świata zaczęły
docierać do nas pilaw był jedną z pierwszych potraw które zaczęłam robić. Nie
zawiódł mnie - nadal pozostaje jedna z moich ulubionych potraw kuchni tego regionu.
Czas
: 45 minut
Składniki:
1
udko z kurczaka ( może być sama górna część jeśli duże )
10 dag
ryżu ( długo ziarnisty )
4
łyżki masła klarowanego
1
łyżka oleju z pestek winogron
1
łyżeczka curry
kilka
nitek szafranu
1,5 szklanki bulionu drobiowego
3-4
figi ( mogą być suszone - miękkie , kandyzowane - ja miałam w syropie)
3
dag rodzynek sułtanek ( jasne )
1/3 szklanki soku z granatu ( nie koniecznie )
3 łyżki pestek z granatu ( nie koniecznie )
1/3 szklanki soku z granatu ( nie koniecznie )
3 łyżki pestek z granatu ( nie koniecznie )
2
duże cebule
pieprz
mielony
sól
1/2
szklanki pokrojonej natki pietruszki ( lub kolendry jeśli ktoś lubi)
Z
udka kurczaka usunąć skórę i tłuszcz . Wyluzować kości. Mięso pokroić w drobną
kostkę .
Posypać curry i szczyptą soli . Wetrzeć przyprawy i zostawić na
kilkanaście minut. W tym czasie pokroić drobno cebulę .
W
rondlu rozgrzać masło z olejem i obsmażać
- mięso -dołożyć cebulę , a po jej zeszkleniu ryż .
Smażyć chwilę
dokładnie mieszając . Zalać bulionem i sokiem z granatu.
Dorzucić rodzynki, pokrojone figi , 1/2
łyżeczki pieprzu , kilka nitek szafranu, pestki z granatu .
Gotować aż ryż wchłonie całkowicie
bulion ( od czasu do czasu zamieszać. Dorzucić natkę i wymieszać. Przykryć i
zostawić na 10 minut.
Uformowałam
wieniec z pilawu wykorzystując formę do
babki ( z kominkiem ) .
3 komentarze:
fajny przepis:) tym bardziej, ze lubie wariacje zwiazane z pilawem:)
Droga Buniu,
Arabowie to nie Persowie, a arabska kuchnia różni się od irańskiej czy tej z Afganistanu.
Za to sam przepis - fantastyczny!
Pozdrawiam!
Mój błąd - nie pomyślałam .Cały region kojarzy mi się z wpływami arabskimi . Poprawiłam opis żeby nie wprowadzać w bład .
A pilawy uwielbiam ( i ten i wszystkie inne )
Prześlij komentarz