Robię
z reguły przy okazji gotowania innych dań. To znaczy albo potrzebny mi jest
dobry wywar wieprzowy , albo mam ochotę na gotowane mięso wieprzowe na zimno do
chleba . Zresztą nie ważne . Po prostu potrzebne jest ugotowane w wywarze z
warzywami mięso od szynki + zrobiony na bazie tego wywaru sos chrzanowy ( Gotowałam
razem z wołowina rosołową *).
Czas
: 1,5 godziny
Składniki:
0,30
kg chudego mięsa od szynki ( gotowałam podwójną porcję by mieć w zapasie )
1
marchewka
kawałek
selera
kawałek
korzenia pietruszki
1/3
pora
1/2
cebuli
1
mała gałązka maggi ogrodowego
1
liść laurowy
2
ziela angielskie
sól
cukier
2
szklanki wody
1
łyżka masła
1/2
łyżki oleju
1
łyżka mąki
1/3
szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1-3 łyżki chrzanu tartego
Umyć
i osuszyć mięso. Jarzyny obrać - umyć.
.Przypiec na suchej patelni tak by się lekko zrumieniły ( wytworzy się
naturalny karmel) por , cebulę i marchew .
Warzywa ułożyć w garnku - dorzucić
przyprawy i szczyptę soli . Zagotować . Do wrzącej wody włożyć mięso .
Robimy
tak by zamknąć natychmiast wszystkie pory w mięsie - pozostanie dzięki temu kruche
i soczyste. Doprowadzić ponownie do
wrzenia- zmniejszyć gaz i na małym gotować ponad godzinę . Woda odparuje na
końcu do objętości 3/4 szklanki.
W
garnuszku rozpuścić masło z olejem. Wsypać mąkę i wymieszać .
Rozprowadzić
śmietanką i przestudzonym wywarem z gotowania szynki. Dodać chrzan ( ilość
zależy od tego jak mocny sos lubimy ) i doprawić sos do smaku cukrem i solą.
Wyjąć
mięso i warzywa z wywaru . Szynkę przekroić na 2 porcje .
Podawać z ziemniakami
, sosem chrzanowym i marchewką z wywaru .
* z
tego co zaplanowałam przy tym jednym gotowaniu będzie potem :
-krokiety
z gotowanej wołowiny i podsmażonej
cebuli ( obrane chude mięso z wołowiny rosołowej + podsmażona cebulka w
naleśnikach panierowanych w jajku i bułce + czysty barszcz na rosole )
-
sałatka z warzyw z rosołu (
Prosta sałatka z drobną fasolką )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz