sobota, 20 października 2012

Szynka w sosie chrzanowym- tradycyjna


Robię z reguły przy okazji gotowania innych dań. To znaczy albo potrzebny mi jest dobry wywar wieprzowy , albo mam ochotę na gotowane mięso wieprzowe na zimno do chleba . Zresztą nie ważne . Po prostu potrzebne jest ugotowane w wywarze z warzywami mięso od szynki + zrobiony na bazie tego wywaru sos chrzanowy ( Gotowałam razem z wołowina rosołową *).




Czas : 1,5 godziny

Składniki:

0,30 kg  chudego mięsa od szynki ( gotowałam podwójną porcję by mieć w zapasie )
1 marchewka
kawałek selera
kawałek korzenia pietruszki
1/3 pora
1/2 cebuli
1 mała gałązka maggi ogrodowego
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
cukier
2 szklanki wody
1 łyżka masła
1/2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1-3  łyżki chrzanu tartego

Umyć i osuszyć mięso. Jarzyny obrać - umyć.  .Przypiec na suchej patelni tak by się lekko zrumieniły ( wytworzy się naturalny karmel) por , cebulę i marchew .


Warzywa ułożyć w garnku - dorzucić przyprawy i szczyptę soli . Zagotować . Do wrzącej wody włożyć mięso .


Robimy tak by zamknąć natychmiast wszystkie pory w mięsie - pozostanie dzięki temu kruche i soczyste. Doprowadzić ponownie  do wrzenia- zmniejszyć gaz i na małym gotować ponad godzinę . Woda odparuje na końcu do objętości 3/4 szklanki.
W garnuszku rozpuścić masło z olejem. Wsypać mąkę i wymieszać . 


Rozprowadzić śmietanką i przestudzonym wywarem z gotowania szynki. Dodać chrzan ( ilość zależy od tego jak mocny sos lubimy ) i doprawić sos do smaku cukrem i solą.



Wyjąć mięso i warzywa z wywaru . Szynkę przekroić na 2 porcje . 


Podawać z ziemniakami , sosem chrzanowym i marchewką z wywaru .


* z tego co zaplanowałam przy tym jednym gotowaniu będzie potem :


-krokiety z gotowanej wołowiny i podsmażonej  cebuli ( obrane chude mięso z wołowiny rosołowej + podsmażona cebulka w naleśnikach panierowanych w jajku i bułce + czysty barszcz na rosole )


- sałatka z warzyw z rosołu (  Prosta sałatka z drobną fasolką )

Brak komentarzy: