niedziela, 26 maja 2013

Skrzydełka curry na skróty


Prawdziwe dania curry wymagają czasu . Spieszyłam się , a i składników był mały wybór. ale nic to- doprawione wyszły pyszne. Może mięsa to za dużo w tym daniu nie ma , ale za to pyszny sos rekompensuje ten brak.



Czas: 45 minut

Składniki:

3-4 skrzydełka
1/2 czerwonej dużej cebuli
1 mała biała cebula
1/2 dużego pomidora
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonego kminku ( nie kminu- bo nie lubię)
1/2 łyżeczki brązowego cukru nie rafinowanego
1/2 łyżeczki czarnuszki
1/2 otartej skórki cytryny
1/2 łyżeczki Jarzynki ( lub podobnej przyprawy)
1 szklanka wody
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
sok z cytryny do smaku

Skrzydełka umyć i oczyścić z ,, pypci " jeśli są.Osuszyć.

Przygotować mieszankę przypraw.



W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wsypać przyprawy po za cukrem i sokiem z cytryny. Mieszając smażyć przez 30 sekund.



Dołożyć skrzydełka i niech się obsmażą lekko z jednej i drugiej strony.


Dorzucić obie drobno pokrojone cebule i tak samo pokrojonego pomidora. Posypać cukrem. Zalać wodą i dusić 40 minut na średnim gazie.


Gdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać ją po kilka łyżek. Sos ma być na końcu gęsty. Doprawić sokiem z cytryny.


Przed podaniem dosypać grubo pokrojoną natkę pietruszki.

Podałam z Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem

2 komentarze:

Myszka pisze...

Moje smaki... zjadłabym takie skrzydełka :)

Pozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com

SMAKOWE KUBKI pisze...

No tak, skrzydełka mięsa wiele nie dają, a mi spodobało się również oprócz przepisu określenie "pypcie" , kupuję do swojego kulinarnego słownika.