czwartek, 15 sierpnia 2013

Ogórki nadziane kotletami z sosem pomidorowo-serowym


Uwielbiam faszerowane warzywa. Cenię też sobie wykorzystywanie w inny sposób potraw , które robię w większych ilościach i zamrażam ( np. kotlety mielone).Wynalazłam w zakamarkach szuflady zamrażarki ostatnie 2 malutkie kotleciki mielone. Doskonale nadały się jako nadzienie do wydrążonego ogórka ( ugotowanego na parze). Zrobiłam do tego sos pomidorowy z serami.



Czas: 30 minut

Składniki:

2 małe kotleciki mielone
ogórek (  dość szeroki)*
1 duży pomidor ( najlepiej malinówka)
4 suszone pomidory w oleju
2 łyżki oleju od suszonych pomidorów
2 serki topione tzw. ,, trójkąciki" ( kremowe)
plaster sera Cheddar ( tak ok. 3 łyżki utartego)
3/4 szklanki wody
sól
cukier
pieprz czarny
papryka mielona
maggi w płynie

Umyć ogórka. Odciąć końcówki. Pokroić na 3 cm kawałki ( na osobę 3-4 sztuki).


Wydrążyć pestki małą łyżeczką ( na wylot).
Kotlety mielone pokroić na kawałki i wypełnić nimi puste miejsca w ogórkach.


Ułożyć nadziane ogórki w garnku do gotować 15-20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku ( sprawdzam czy jest miękki patyczkiem do szaszłyków).


Pokroić pomidora odrzucając skórkę.


Usiekać drobno suszone pomidory.

Wrzucić na rozgrzany olej od suszonych pomidorów i chwilę smażyć.


Dorzucić pokrojone suszone pomidory.
Zalać wodą i gotować 10 minut.
Dołożyć oba sery i ogrzewać by się roztopiły. 


Przelać do malaksera i zmiksować. Podgrzać ponownie i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną, maggi  i cukrem.


Podawać ogórki z sosem z chrupiącą bagietką, ziemniakami lub ryżem na sypko.

* Normalny kotlet mielony ( chodzi o średnią wielkość ) wystarcza na napełnienie ok. 9 sztuk ,,kubeczków" ogórkowych , czyli starcza dla 3 osób ( trzeba wtedy pokroić więcej ogórków).

2 komentarze:

Nashelly pisze...

Bardzo ciekawe :D I jaki pyszny sosik ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Potravel pisze...

Takie specjały to tylko u Buni:)