wtorek, 1 października 2013

Puree pietruszkowo-bananowe


Może się wydawać , że to ekscentryczne zestawienie smaków , ale zapewniam , że jest warte wypróbowania. Polecam do piersi z kurczaka gotowanej na parze ( lub w bulionie). Można też skomponować zestaw jarski - takie puree i gotowane warzywa o mało intensywnym smaku. Podaję ilość składników na 2 małe  porcje.





Czas: 30 minut


Składniki:


2 duże pietruszki ( korzeń ) lub pasternaki

1/3 banana

szczypta soli

1/2 łyżeczki masła

1 łyżeczka listków świeżego tymianku ( natki pietruszki)


Obrać, umyć i pokroić pietruszkę.



Zalać niewielką ilością wody , Wsypać szczyptę soli i ugotować do miękkości.



Odcedzić . Zrobić puree.


Obrać banan i pokroić pół na puree z pietruszki.



Dodać masło .Doprawić szczyptą soli.



Wymieszać z usiekaną zieleniną.


* Chyba bardziej pasowała by tu natka pietruszki ale miałam pod ręką tylko tymianek. Moim zdaniem można spróbować doprawienia grubo mielonym pieprzem lub utartą gałką muszkatołową.


1 komentarz:

Beata pisze...

ooo ciekawa jestem jak to smakuje, koniecznie muszę wypróbować :)