Fantastyczny dodatek do II Dań .
Słodkość patatów przełamana smakiem korzenia pietruszki. Nutka tymianku dodaje
smaku . Jeszcze tylko odrobina masła, soku i skórki z cytryny
, szczypta soli i już nic więcej nie potrzeba.
Czas : 40 minut
Składniki:
1/2 średniej wielkości patata (
objętościowo trochę więcej niż pietruszka)
1 średnia pietruszka
1 łyżka masła
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
1 łyżka usiekanych listków świeżego
tymianku
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
pieprz cytrynowy do smaku
Obrać patat i pietruszkę.
Umyć.
Pokroić w kostkę.
Zalać wodą w takiej ilości by zakryła
warzywa , wsypać pół łyżeczki soli.
Ugotować do miękkości .
Odcedzić.
Utłuc na puree . Dodać masło.
Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, skórką cytrynową
i pieprzem. Wsypać połowę usiekanego tymianku.
Podawać posypane resztą tymianku.
Podałam do Kiełbasy smażonej ( ,,różyczka „) z sałatą.
2 komentarze:
świetny pomysł:)
Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy :) Szczegóły na:http://kulinariat.blogspot.com
Prześlij komentarz