Pierogi robię na zapas - a
potem podaje w różnych odmianach .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1,5 szklanki mąki + mąka do
posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia
wody do gotowania pierogów
18-20 łyżeczek farszu mięsnego ( zmielone gotowane mięso z
zupy + usmażona cebulka i przyprawy )
olej
1 pomidor
1 cebula
3 łyżeczki przyprawy ,, Suszone
pomidory z czosnkiem i bazylią ,,
szczypta cukru
1/2 kostki bulionowej drobiowej
3 łyżeczki koncentratu
pomidorowego
6 plasterków salami ( tak ok
1/3 szklanki po pokrojeniu )
pieprz mielony
,,Przyprawa kuchni włoskiej ,,
do smaku
1/3 szklanki pokrojonej natki
pietruszki
1 łyżka suszonej bazylii
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki wody
Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę . Dodać salami a następnie drobno
pokrojony pomidor .Dusić mieszając aż pomidor zmięknie. Dodać kostkę bulionową
, wodę , śmietankę , suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , połowę natki
pietruszki, suszoną bazylię , szczyptę cukru, przyprawę włoską ( 2 łyżeczki ),
koncentrat , 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu .Dusić aż sos zredukuje objętość i
będzie kremowy .Doprawić sos przyprawami do smaku .
Przygotować farsz ( zmielić
mięso , podsmażyć cebulkę , zmieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ).Nastawić
garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .Wsypać mąkę do miski , osolić
.Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać
ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się
gładkie i sprężyste .Ciasto podzielić na 18 – 20 części . Każdy kawałek
rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki .Na
ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka .Układać na wysypanej mąka
tacce . Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżka cedzakową
.
Ugotowane pierogi polewać sosem
i posypywać natką pietruszki.
1 komentarz:
Świetny pomysł, bardzo smacznie wyglądają takie pierożki. Jestem zaintrygowana :)
Pozdrawiam serdecznie!
Prześlij komentarz