Aromatyczne .Dla miłośników
śledzi rarytas .
Czas : 30 minut + 3 dni w
zalewie
Składniki :
8 małych świeżych śledzi (
oczyszczonych - wypatroszonych - bez głów )
mąka
olej
sól
Pieprz mielony
1 łyżeczka gorczycy
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 szklanka octu
1,5 szklanki wody
Szczypta cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 cebula
2 łyżki pokrojonej w drobną
kosteczkę czerwonej papryki
2 łyżki kaparów z zalewy (
dałam ,,polskie kapary zrobione z nasion nasturcji )
Śledzie umyć , osuszyć ,
posolić , posypać pieprzem .Oprószyć mąką . Obsmażyć na rumiano na dobrze
rozgrzanym oleju. Odsączyć . Ułożyć w zamykanym pojemniku ( lepiej w płaskim bo
w słoiku ryba może się przy wyjmowaniu połamać ).
Przygotować zalewę z octu, wody
, sosu sojowego, szczypty soli, cukru, pieprzu , kaparów, liści laurowych ,
ziela angielskiego , gorczycy , pokrojonej w ,,piórka „ cebuli i papryki .
Zagotować zalewę , ostudzić i zalać nią rybę . Zamknąć pojemnik i zostawić w
lodówce na 3 dni.
Moc zalewy zależy od upodobania
– można dać mniej octu, dosłodzić , doprawić mocniej pieprzem .
Podawać śledzie wyjęte z zalewy
najlepiej z ciemnym pieczywem z masłem.
1 komentarz:
Hej, Buniu witaj w strefie blogów :) pozdrawiam ulcik
Prześlij komentarz