wtorek, 23 sierpnia 2011

Kartoflanka z grzybami



Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu wersja kartoflanki.

Czas : 1 godzina

Składniki :1/2 kg ziemniaków
                  5 kapeluszy suszonych grzybów
                  1 kostka bulionu warzywnego Knorra
                  1 kostka bulionu cielęcego Knorra
                  1 marchewka
                  2 łyżki usiekanego koperku
                  ½ szklanki śmietanki do zupy
                  ½ szklanki maślanki
                  1  litr wody

Ziemniaki pokroić w słupki ( jak na frytki ), marchewkę w plasterki . Zalać wodą . Wrzucić grzyby i kostki bulionowe. Gotować ok. 45 minut. Wyjąć grzyby i pokroić je w paseczki. Dodać do zupy . Wsypać 1 łyżkę koperku. Śmietanę zmieszać z maślanką – wlać do zupy. Wymieszać . Podawać posypaną drugą łyżką koperku.

1 komentarz:

degustatorka pisze...

Mmmmmm pyszna zupka