piątek, 19 sierpnia 2011

Okoń morski w zielonej salsie


Kuchnia portugalska to ciekawe zestawienia smaków . Jednym z ciekawszych jest dla mnie ryba doprawiona ostra salsą i dodatkiem tak samo doprawionych plastrów ananasa .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 płat okonia morskiego ( taki na 2 porcje )
mąka do oprószenia
sól
pieprz
sok z cytryny
olej do smażenia

Rybę ( rozmrożoną - bo świeżej raczej u nas nie dostaniemy ) - dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami .Lekko osolić skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Zostawić na 15 minut . Znów osuszyć . Natrzeć salsą z obu stron i znów zostawić na 15 minut .

Obtoczyć w mące nie ścierają z ryby salsy. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kawałki ryby na rumiano z obu stron .

Podawać z frytkami , smażonym ananasem i lekka sałatą ( juz raczej nie pikantną ).

A z ciekawostek- okoń morski po portugalsku nazywa się Robalo 

1 komentarz:

evita0007 pisze...

Pyszny obiadek i pięknie się prezentuje :-)