Cynamonowe grzaneczki to jedno z popularniejszych w Portugalii słodkości . Bardzo proste i smakowite .
Czas :15 minut
Składniki :
1 bułka bagietka ( pokrojona na ... plasterków o grubości ok. 1 cm. ) lub 2 zwykłe duże bułki
1 jajko
1/2 szklanki mleka
olej z pestek winogron ( w oryginale oliwa ale ja nie toleruję )
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
Pokrojoną w plasterki bułkę okroić ze skórki ( lub nie - ze skórką jest równie smaczne ) .
Jajko roztrzepać dokładnie z mlekiem.
Plastry bułki maczać w płynie . Na patelni rozgrzać olej i smażyć plastry bułki na rumiano z obu stron .
Na talerzu wymieszać cukier z cynamonem .
Obsmażone grzaneczki przekładać na talerz z cukrem zmieszanym z cynamonem i obtaczać w nim tak by jak najwięcej się przykleiło do grzanki.
Podawać na ciepło .
Plastry bułki maczać w płynie . Na patelni rozgrzać olej i smażyć plastry bułki na rumiano z obu stron .
Na talerzu wymieszać cukier z cynamonem .
Obsmażone grzaneczki przekładać na talerz z cukrem zmieszanym z cynamonem i obtaczać w nim tak by jak najwięcej się przykleiło do grzanki.
Podawać na ciepło .
Rabadanas są w Portugalii podawane jako jedno z dań Wigilijnych.
2 komentarze:
Smakowicie :)
Mieszkam i pracuje w Brazylii, tutaj jest to "zelazna" pozycja w kantynie, nieomal w kazdy piatek :) uwielbiam no i tak pieknie mi sie kojarzy z nadchodzacym weekendem !
pozdrawiam
Prześlij komentarz