wtorek, 23 sierpnia 2011

Rabanadas


Cynamonowe grzaneczki to jedno z popularniejszych w Portugalii słodkości . Bardzo proste i smakowite .
Czas :15 minut
Składniki :
1 bułka bagietka ( pokrojona na ... plasterków o grubości ok. 1 cm. ) lub  2 zwykłe duże bułki
1 jajko
1/2 szklanki mleka
olej z pestek winogron ( w oryginale oliwa ale ja nie toleruję )
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
Pokrojoną w plasterki bułkę okroić ze skórki ( lub nie - ze skórką jest równie smaczne ) .

Jajko roztrzepać dokładnie z mlekiem.

Plastry bułki maczać w płynie . Na patelni rozgrzać olej i smażyć plastry bułki na rumiano z obu stron . 

Na talerzu wymieszać  cukier z cynamonem  .

Obsmażone grzaneczki przekładać na talerz z cukrem zmieszanym z cynamonem i obtaczać w nim tak by jak najwięcej się przykleiło do grzanki.

Podawać na ciepło .
Rabadanas są w Portugalii podawane jako jedno  z dań Wigilijnych.

2 komentarze:

tu-tusia pisze...

Smakowicie :)

Anonimowy pisze...

Mieszkam i pracuje w Brazylii, tutaj jest to "zelazna" pozycja w kantynie, nieomal w kazdy piatek :) uwielbiam no i tak pieknie mi sie kojarzy z nadchodzacym weekendem !
pozdrawiam