niedziela, 4 września 2011

Oranżowe kluski z dziurką

Oczywiście chodzi o kolor  uzyskany dzięki zmieszaniu ziemniaków z marchewką .

Czas :1 godzina

Składniki :
1 szklanka puree  ziemniaczanego
1 szklanka puree z  marchewki
1 szklanka mąki ziemniaczanej + mąka do podsypywania
sól
szczypta kurkumy

Do puree ziemniaczanego i  marchewkowego dodać mąkę  . Wsypać  szczyptę kurkumy  .Dobrze wyrobić ciasto.( czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , formować  z nich kluski z dziurką ( jak śląskie ) lub toczyć  wałeczek( na wysypanej mąką stolnicy lub blacie ) , lekko go spłaszczyć i kroić na kopytka  . Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia . Można podawać z sosami lub polane masłem z tartą bułką .
Podpowiadam ,że ślicznie wyglądają takie kluski  zestawione z drugą partią zielonych ( ziemniaki ze szpinakiem ) .
Z tej porcji wychodzi ok. 30 sztuk klusek.


1 komentarz:

Domi Kowalczyk (Zręczna Manufaktura) pisze...

Bardzo fajne i ładne kluseczki, pewno były pyszne :)