Oczywiście chodzi o kolor uzyskany dzięki zmieszaniu ziemniaków z marchewką .
Czas :1 godzina
Składniki :
1 szklanka puree ziemniaczanego
1 szklanka puree z marchewki
1 szklanka mąki ziemniaczanej + mąka do podsypywania
sól
szczypta kurkumy
Do puree ziemniaczanego i marchewkowego dodać mąkę . Wsypać szczyptę kurkumy .Dobrze wyrobić ciasto.( czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , formować z nich kluski z dziurką ( jak śląskie ) lub toczyć wałeczek( na wysypanej mąką stolnicy lub blacie ) , lekko go spłaszczyć i kroić na kopytka . Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia . Można podawać z sosami lub polane masłem z tartą bułką .
Podpowiadam ,że ślicznie wyglądają takie kluski zestawione z drugą partią zielonych ( ziemniaki ze szpinakiem ) .
Z tej porcji wychodzi ok. 30 sztuk klusek.
1 komentarz:
Bardzo fajne i ładne kluseczki, pewno były pyszne :)
Prześlij komentarz