niedziela, 23 października 2011

Rosół mocno lubczykowy z kluskami z parmezanu


Długo nie akceptowałam lubczykowego smaku w rosole . Wolałam doprawić wszystkim innym byle nie lubczykiem. Ale jak w końcu go polubiłam to używam z zamiłowaniem .




Czas : 3 godziny

Składniki :

35 dag szpondra wołowego
2 pałeczki z kurczaka  + 1 pierś z kurczaka ( oczywiście ćwiartka z kurczaka lub duże udo może być zamiennie - po prostu to akurat miałam )
3 marchewki
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości tej 1/2 pietruszki
1/3 pora ( biała część )
1 malutka cebulka
1 suszony grzybek
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
1 goździk
gałązka lubczyku ( świeży lub mrożony )
karmel zrobiony z 1/2 łyżeczki cukru
1 kostka bulionu drobiowo-wołowego Knorra
natka pietruszki
6 szklanek wody
kluski z mielonego Parmezanu

Umyć mięso .Warzywa obrać , umyć i włożyć razem z mięsem do garnka .Dodać przyprawy .

Zalać wodą .

Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na bardzo małym 3 godziny ( ma ,, pyrkać ) .Wyjąć mięsi i warzywa ( jak ostygną obrać mięso i razem z warzywami po odrzuceniu pora i cebuli użyć po zmieleniu na jakiś farsz ) .

Rosół przecedzić .Na małej patelence zrobić karmel z 1/2 łyżeczki cukru

i rozprowadzić go rosołem .

Wlać do garnka .Doprawić do smaku maggi w płynie lub czym kto lubi .
Na talerzu układać ,,Kluski parmezanowe do rosołu " , zalewać gorącym rosołem i posypywać pokrojoną natką pietruszki .

1 komentarz:

Karmel-itka pisze...

ja nadal nie przepadam za lubczykiem.
jakoś do mnie nie przemawia xd
ale Twój rosołek... niesamowicie kusi ;]


http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com