piątek, 4 listopada 2011

Pstrąg pod ziołową kruszonką


Już dawno kusił mnie pomysł na zrobienie ryby pod kruszonką z pieczywa .
Pomysł wypatrzyłam w jakimś programie kulinarnym w którejś stacji TV - a że było to w nocy to nawet nie zapisałam ( tam chodziło chyba o łososia ). Odtwarzałam trochę intuicyjnie . Udało się .Ryba jest pyszna .
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
2 kawałki  filetu z pstrąga ze skórą
1 bułka maślana - czerstwa
olej z pestek winogron
1 łyżeczka miodu
3 łyżki klarowanego masła
2 łyżki pokrojonego koperku
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki pokrojonej bazylii
2 łyżki pokrojonej melisy
 melisy
sól
pieprz cytrynowy
1/2 cytryny ( sok )
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
2 łyżki mąki

Pstrąga zalać marynatą zrobioną z 4 łyżek oleju , soku z cytryny , miodu i szczypty pieprzu cytrynowego

Zostawić na godzinę .

Bułkę zmielić lub rozdrobnić w malakserze .


Roztopić 2 łyżki masła

i dodać do bułki razem z pokrojonymi ziołami ,skórką cytrynową , szczyptą soli i pieprzu cytrynowego. Wymieszać .

Pstrąga wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Lekko posolić .Oprószyć mąką .

Rozgrzać olej z łyżką klarowanego masła i obsmażyć rybę z obu stron na złoto .

Zdjąć z patelni . Ułożyć w naczyniu do zapiekania na kilku łyżkach tłuszczu ze smażenia - skórą do dołu .

Na usmażone filety nałożyć kruszonkę ziołową z bułki przyciskając ją do ryby .

Nastawić piekarnik na 200 * C .Wstawić naczynie z rybą i zapiekać 5-6  minut od momentu kiedy temperatura się ustali ( kruszonka ma się zarumienić ).

Moim zdaniem do tak przyrządzonego pstrąga nie potrzeba już ziemniaków - starczy jakaś sałata z dresingiem bo przecież kruszonka jest z pieczywa .

2 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Bardzo mis ię podoba ten przepis i z chęcią wypróbuję:)

wariatka327 pisze...

przepis świetny !
Zapraszam do mnie po małą niespodziankę ;)
Pozdrawiam