Już dawno kusił mnie pomysł na zrobienie ryby pod kruszonką z pieczywa .
Pomysł wypatrzyłam w jakimś programie kulinarnym w którejś stacji TV - a że było to w nocy to nawet nie zapisałam ( tam chodziło chyba o łososia ). Odtwarzałam trochę intuicyjnie . Udało się .Ryba jest pyszna .
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
2 kawałki filetu z pstrąga ze skórą
1 bułka maślana - czerstwa
olej z pestek winogron
1 łyżeczka miodu
3 łyżki klarowanego masła
2 łyżki pokrojonego koperku
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki pokrojonej bazylii
2 łyżki pokrojonej melisy
melisy
sól
pieprz cytrynowy
1/2 cytryny ( sok )
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
2 łyżki mąki
Pstrąga zalać marynatą zrobioną z 4 łyżek oleju , soku z cytryny , miodu i szczypty pieprzu cytrynowego
Zostawić na godzinę .
Bułkę zmielić lub rozdrobnić w malakserze .
Roztopić 2 łyżki masła
i dodać do bułki razem z pokrojonymi ziołami ,skórką cytrynową , szczyptą soli i pieprzu cytrynowego. Wymieszać .
Pstrąga wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Lekko posolić .Oprószyć mąką .
Rozgrzać olej z łyżką klarowanego masła i obsmażyć rybę z obu stron na złoto .
Zdjąć z patelni . Ułożyć w naczyniu do zapiekania na kilku łyżkach tłuszczu ze smażenia - skórą do dołu .
Na usmażone filety nałożyć kruszonkę ziołową z bułki przyciskając ją do ryby .
Nastawić piekarnik na 200 * C .Wstawić naczynie z rybą i zapiekać 5-6 minut od momentu kiedy temperatura się ustali ( kruszonka ma się zarumienić ).
Moim zdaniem do tak przyrządzonego pstrąga nie potrzeba już ziemniaków - starczy jakaś sałata z dresingiem bo przecież kruszonka jest z pieczywa .
2 komentarze:
Bardzo mis ię podoba ten przepis i z chęcią wypróbuję:)
przepis świetny !
Zapraszam do mnie po małą niespodziankę ;)
Pozdrawiam
Prześlij komentarz