niedziela, 4 grudnia 2011

Bajunia świętuje

Dziś imieniny mojej Mamy . Barbara- Basiunia - Bajunia biega od telefonu do telefonu ( albo komórka albo miejski dzwonią na okrągło ) .Między czasie odbieramy jeszcze skeypa . Ja działam w kuchni - będzie imieninowy obiadek. 

A tymczasem  z dedykacją dla Mamy :

 
Korona z szaszłyków drobiowych


Nawet zwyczajną wątróbkę drobiową można ,,przerobić " na ekstra danie .Wystarczy trochę nad nią popracować .
                     
 Czas : 30 minut

Składniki :
1 kg  wątróbki drobiowej
1 czerwona papryka
sól
pieprz mielony
papryka mielona
olej z pestek winogron
1 łyżka masła
sałata do dekoracji
1/2 pomarańczy



Wątróbkę drobiową  umyć- osuszyć  , oczyścić , podzielić na połówki  . Posolić ,  posypać pieprzem .Każdą połówkę nakłuć ( można nawet wykałaczką ) .

Wątróbki można dodatkowo osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych przed smażeniem .  Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron .

Zmniejszyć gaz - dodać masło i dosmażyć wg upodobań .

Zdjąć z patelni odsączone z tłuszczu .


Paprykę przekroić i usunąć gniazda nasienne .Pokroić na kawałki wielkości kawałków wątróbki .Wrzucić na osobną patelnię lekko posmarowaną olejem, posypać pieprzem , solą i papryką mieloną  i opiec by zmiękła .

Zdjąć z patelni .

Nabijać usmażoną wątróbkę i paprykę na patyczki do szaszłyków .Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i trzymać w ciepłym piekarniku .

Okrągły talerz wyłożyć sałatą . Na środku umieścić połówkę pomarańcza . Przed podaniem wbijać szaszłyki w pomarańczę . Podawać z ryżem na sypko .
Sos robimy dodając na tłuszcz od smażenia wątróbek  2 łyżki kwaśnej śmietany . Wymieszać doprawić maggi w płynie .

Teraz o nakłuwaniu wątróbek. Wyczytałam ten pomysł na jakiejś angielskiej stronie kulinarnej - podobno miało to zapobiec ,, strzelaniu " wątróbek w czasie smażenia co jest bardzo uciążliwe . Nie bardzo w to wierzyłam . Tymczasem sprawdza się to fantastycznie .



1 komentarz:

elvira pisze...

Wszystkiego najlepszego dla mamy:-)) elvira