Smakowity
deser z nutką lawendy i karmelu .
Czas
: 15 minut
Składniki
:
2
twarde gruszki
1
szklanka herbaty lawendowo- karmelowej
1
łyżeczka cukru
cukier
karmelowego -kryształki w młynku do dekoracji
Zaparzyć
herbatę lawendowo- karmelową ( z
saszetki herbaty lawendowej lub 1
łyżeczki suszu lawendowego i herbaty
karmelowej ) i szklanki wody. Przecedzić .Na małej patelni zrobić karmel z
łyżeczki cukru - zalać go herbatą i ogrzewać aż się rozpuści . Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć
gniazda nasienne . Ułożyć w małym garnuszku .Zalać herbatą . Gotować na małym
gazie 10 minut . Wyjąć gruszki . Ostudzić. Posypać cukrem waniliowym ( z młynka
- grubo mielonym ) - udekorować.
Jeśli
gruszki są mało słodkie to proponuję do wywaru w którym gotują się gruszki
dodać trochę cukru do smaku .
1 komentarz:
Deser z lawendą to coś zdecydowanie dla mnie :)
Prześlij komentarz