Wynik
eksperymentowania z różnymi zakwasami .Nie lubiłam żurków bo zakwasy były z
reguły za kwaśne .Robiłam próby z różnymi mąkami .Ta kompozycja jest jak dla
mnie idealna .
Składniki :
3/4 szklanki płatków owsianych
1/4
szklanki mąki żytniej razowej
2
szklanki letniej wody - przegotowanej
2
małe listki laurowe
3
ziela angielskie
3
średnie ząbki czosnku
1/2
piętki chleba razowego na zakwasie ( lub kawałek grubej skórki od kromki
takiego chleba )
Płatki
zmielić w młynku do kawy na mąkę .Zmieszać z mąką żytnią . Po woli dolać wodą
rozrabiając ją z mąką tak by zrobiła się gęsta - gładka zawiesina . Dodać
czosnek, liście laurowe , ziele angielskie . Na wierzchu ułożyć chleb.
Kamionkę ( bo najlepiej robić w
kamionkowym garnuszku lub szklanym słoiku
)przykryć gazą i obwiązać by nie spadała .
Ustawić w ciepłym
miejscu ( temperaturze pokojowej ok. 23
* C ) .Po 4 dniach jest już gotowy . Zamieszać . Przecedzić przez gęste sito .
Te
pół litra zakwasu starcza na 2 litry żurku ( zależy jak kwaśny żurek kto lubi -
ja dodaję do 4 szklanek wywaru + 1/2
szklanki słodkiej śmietanki ). Dla mnie jest to za dużo więc dzielę go na pół
.Jedną część zużywam na bieżąco a drugą zamykam w słoiku i wstawiam do lodówki.
Spokojnie może postać 2 tygodnie .
1 komentarz:
Dziękuje za cudownie prosty i pyszny przepis. Zakwas robiłam pierwszy raz, zresztą tak samo jak sam żurek i Wielkanocne śniadanie :) Mama była przedumna...
Nie mam w zwyczaju pozostawiania komentarzy,ale dzięki Pani wiele się nauczyłam.
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz