niedziela, 11 marca 2012

Kurczak w potrawce



Kurczakiem w potrawce terroryzuje mnie mój  starszy syn . Od zawsze na pytanie co chce na obiad odpowiadał , że kurczaka w potrawce i bulion do popicia . Teraz kiedy ma przyjechać nawet nie pytam - wiadomo potrawka , ryż , marchewka z groszkiem i bulion do popicia .To nawet jest wygodne - roboty przy potrawce za dużo nie ma . Tylko bulionu trzeba pilnować bo kiedyś mieliśmy z nim przygodę (Alpinistka  ) . A , ze w planach jest wizyta syna to i warto wstawić przepis na potrawkę bo potem to nie będzie na to czasu .
Czas :1 godzina
Składniki :
2 udka z kurczaka
 2 piersi
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
¼ pory
1/2 dużej cebuli
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
1 mały grzybek suszony
¼ kostki masła
3 łyżki mąki
2 żółtka
3 łyżki soku z cytryny
Cukier
maggi w płynie lub 1 kostka bulionu drobiowego


Przygotować mięso z kurczaka .Obrać i umyć warzywa .Cebulę przypiec na rozgrzanej patelni tak by się lekko z karmelizowała . 
Kurczaka , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie , cebulę , kostkę bulionową  zalać wodą  tak by zakryła mięso i gotować 1 godzinę  na małym gazie .


Przecedzić wywar .

Wyjąć mięso i warzywa. 

Oddzielić żółtka od białek . Żółtka zmieszać z sokiem z cytryny i i kilkoma łyżkami wywaru 

Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem ( ok. 1/2 litra ) . Dodać żółtko z sokiem cytrynowym . Doprawić solą i cukrem .Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe udka wedle upodobania ), włożyć w sos i podgrzać .

Podawać z ryżem na sypko i marchewką z groszkiem .
 



7 komentarzy:

Magia smaku pisze...

Syn wie co dobre, u mnie też cała rodzina uwielbia to danie:)

Agata - Dietetyczne Fanaberie pisze...

Po domowemu :)
Zapraszam do wrzucenia do akcji:
http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/co-z-tym-kurczakiem

Anonimowy pisze...

Dziś zrobię :) Fajnie, prosto i obrazowo przedstawione. Mam nadzieję że zadziwię męża :>

Magda

Anonimowy pisze...

Mi się także bardzo podoba sposób w jaki zostalo to opisane. Jutro też robie ponieważ kiedyś w przedszkolu taki kurczak był podawany i smakował wyśmienicie. Jeszcze raz wielkie podziękowania za przepis!!!

Anonimowy pisze...

Od lato to jadamy. Tak zwany sos na rosole. Pycha. POLECAM

Anonimowy pisze...

ja dodaję rodzynki do sosu.

Anonimowy pisze...

Wyprobowalam wlasnie przepis. Pycha!