wtorek, 13 marca 2012

Minutka i mniam


Kolorowo- chrupiąco - smacznie . Rzeczywiście błyskawiczna przekąska . Lubię mieć w zapasie krojoną fetę w zalewie . Pomidorki koktajlowe lub normalne też z reguły są . Zioła - zawsze . A reszta to już radosna twórczość . Doprawić i podjadać .




Czas : 5 minut

Składniki:

1 garść mieszanki kolorowych sałat
1/2 garści rukoli
6 pomidorków koktajlowych
1/2 dużej pomarańczy
1 opakowanie Fety w zalewie
szczypta mielonego pieprzu
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżka posiekanej  natki pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty

Umyć sałaty , pomidorki . Osuszyć . Sałaty porwać na kawałeczki, pomidorki pokroić na ćwiartki. Obrać pomarańczę ze skórki i białego albeo 

i pokroić na kawałki . 

Fetę odsączyć z zalewy .
Pokroić zioła.
 

Zmieszać olej z sokiem z cytryny , szczypta soli , pieprzu i cukru . 

Wymieszać delikatnie wszystkie składniki i polać przygotowanym dresingiem .
Podawać od razu .
Dekorować gałązkami szczypioru , listkami bazylii lub mięty .

2 komentarze:

zabski pisze...

zapraszam na swój nowy blog o Architekturze!
Codziennie przegląd wszystkiego co najważniejsze dla projektanta.
Informacje o konkursach.

www.architectureforu.blogspot.com

Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarek pisze...

Ale pysznie to wygląda:-)