Przepis w kategorii : Kuchenne połowy
Łosoś z imbirem i pietruszką
Komponowanie
marynat do ryb to całe wyzwanie . Co połączyć z czym żeby smaki się uzupełniały
. Jaka marynata do jakiej ryby ? Tym razem dodałam do klasycznej marynaty z
cytryny i oleju natkę pietruszki i świeży imbir .
Czas
: 30 minut + macerowanie łososia
Składniki
:
1
duży stek z łososia ( lub 2 małe )*
1/2
cytryny
1/2
łyżeczki otartej skórki cytrynowej
1
łyżka masła
olej
z pestek winogron
1
łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
szczypta
soli
pieprz
biały grubo mielony
mąka
do oprószenia ryby
ok.
2 cm korzenia świeżego imbiru
1/3
pęczka natki pietruszki
Stek
z łososia ułożyć w pojemniczku ( umyty i osuszony ).Natkę pietruszki bardzo
dobro posiekać i posypać nią stek . Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju ,
soku z cytryny , otartej skórki cytrynowej , pokrojonego cienko kawałka imbiru
( 1/3 przygotowanego kawałka ), miodu , szczypty pieprzu , cukru . Zostawić na
ok. pół godziny .
Wyjąć
z marynaty i obetrzeć z marynaty ( marynatę zachować ) .
Osuszyć papierowymi
ręcznikami kuchennymi . Lekko posolić i posypać pieprzem .Oprószyć mąką .
Pokroić
resztę imbiru i wrzucić na rozgrzany na patelni olej .
Chwilę smażyć
aromatyzując olej. Zdjąć z patelni .
Przecedzić
przez sitko marynatę .
Łososia
smażyć na złoto z obu stron .Pod koniec smażenia dodać masło i odcedzoną z
marynaty natkę pietruszki , imbir i skórkę cytrynową .Niech się ryba nimi
pokryje .
Podawać
z mieszanka sałat i ziemniakami z wody .
* Ja
smażę na 2 osoby jeden większy stek bo tyle nam starczy ale normalnie kazdemu
proponuje dać 1 tej wielkości jaki zje
3 komentarze:
Świetny przepis, muszę to wypróbować. Dziękuję.
Pyszności :)
PO PROSTU PYSZNOSCI- UWIELBIAM RYBKI I TWOJE DANIA BUNIU:))))
POZDRAWIAM - MARIA7
Prześlij komentarz