środa, 28 marca 2012

Wielkanocny schab z rękawa


Aromatyczny schab w marynacie pieczony w foliowym rękawie .


Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1.5 kg schabu
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki przyprawy ,, Soczysty schab w sosie winnym ‘ Knorra
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki majeranku

Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią schab ( ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ) .Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Potem przełożyć do rękawa foliowego i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .
Schab wystudzić .Kroić w plastry i podawać z ćwikłą , chrzanem , sosem tatarskim .

Można też podgrzać na ciepło i podać jako danie obiadowe . Sos trzeba wtedy zagęścić mąką i dodać śmietanki .

Ja sos mrożę i używam  do kluch na parze lub kopytek 

3 komentarze:

Samantha pisze...

Świetna propozycja swiatecznych pieczeni, pozdrawiam :)

Beata pisze...

Do Świąt jeszcze 2 tygodnie, co z nim zrobisz? Zjesz a potem robisz następny? Jest pyszny i gratuluję dochodów!!

Unknown pisze...

Hi hi - to zeszłoroczny schabik - uzupełniam Wielkanocne przepisy żeby były wstawione jak by ktos chciał skorzystać z przepisu . A taki schabik piekę często - wychodzi taniej niż wędlina . Dzielę na porcje i zamrażam ( i do chlebka i na obiady ) . Świąteczny będzie pieczony dopiero w piątek przedświąteczny .