piątek, 13 kwietnia 2012

Wiosenny dip do frytek (z rzeżuchą)


Rzeżucha pręży się w doniczkach na parapecie . Jak zwykle z rozpędu zaopatrzyłam sie w nią na Święta w nadmiarze . I bardzo się z tego cieszę , bo potem ciężko ją dostać , a z sianiem to u mnie różnie wychodzi . Będziemy się nią objadać przez najbliższy czas  mając wiosenne witaminki pod ręką .
Dziś zachciało nam się frytek ( kupne upiekłam w ActiFry )  - to rzeżucha wylądowała w dipie .







Czas : 5 minut
Składniki:
4 łyżki gęstego majonezu
6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
cukier do smaku
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżeczki sosu sałatkowego czosnek i zioła ( Knorra )
garść rzeżuchy
pieprz biały do smaku


Wymieszać majonez z jogurtem, olejem  i sosem sałatkowym . Doprawić do smaku dodając sok z cytryny ,pieprz , cukier i sól po szczypcie tak by utrafić w swój smak.


Pokroić 3/4  rzeżuchy ( nie za drobno ) . Wsypać do dipu  i wymieszać . Przełożyć do miseczki ( lub miseczek ) w której będzie podany i wstawić do lodówki na 30 minut. Pokroić resztę rzeżuchy .Przed podaniem posypać po wierzchu dipu.





1 komentarz:

Samantha pisze...

Świetny pomysł na wykorzystanie rzeżuchy ! Pozdrawiam :)