Zupka
z ,, odzysku". Po prostu były do wykorzystania wierzchnie liście z młodej
kapusty. A, ze nie znoszę marnotrawstwa zrobiłam najprostszą zupkę jaka
przyszła mi do głowy to znaczy delikatną kartoflankę z dodatkiem posiekanych liści
kapusty i kopru.
Składniki:
3
duże liście wierzchnie z młodej kapusty ( z wyciętymi grubymi nerwami - zużyję
je na jarzynkę )
4
średnie ziemniaki ( najlepiej młode ale mogą być te z jasną skórką płukane)
1/2
szklanki pokrojonego koperku
1
małe udko z kurczaka ( lub 1/2 kg porcji rosołowej z kurczaka )
1
marchewka
przyprawa
do zup ( lub 1 kostka bulionu drobiowego )
pieprz
mielony
Liście
kapusty umyć.
Pociąć na długie paski a
potem w ,,julienkę".
Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. Marchew
oskrobać , umyć , przekroić na pół. Do
garnka włożyć mięso , ziemniaki, kapustę . Zalać wodą tak by zakryła składniki
( ok. 4 szklanek). Dodać przyprawy do zup ( ilość zależy od tego jakiej używamy
) lub kostkę rosołową.
Doprowadzić
do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 45 minut przy uchylonej pokrywce.
Wyjąć mięso *.
Wsypać koper. Zagotować. Doprawić do smaku.
* z
mięsa zależnie od tego jakie użyliśmy robimy II Danie - albo obieramy porcję
rosołową i robimy pierogi , paszteciki, krokiety, naleśniki z mięsem - albo np.
panierowane mięso z udka , udko w sosie itp.
1 komentarz:
uwielbiam takie zupy - Twoja wyglada przepysznie wiec zapisuje :)pozdrawiam
Prześlij komentarz