Pstrąg
to taka rybka, że można ją przygotować na dziesiątki sposobów. Smażone,
pieczone, gotowane. Panierowane i sote. Lubię doprawiać pstrągi na pikantnie i
smażyć je ( filety ) na rumiano.
Składniki:
1
filet pstrąga ze skórą *
olej
z pestek winogron
1
łyżka masła
sok
z 1/2 cytryny
1
łyżeczka mielonej papryki
1
łyżeczka brązowego cukru
1/3
łyżeczki soli morskiej ( grubej )
1/3
łyżeczki grubo mielonego pieprzu
2
łyżki mąki
1/2
małej czerwonej papryki
1/2
małej żółtej papryki
2
łyżki pokrojonej natki pietruszki
2
łyżki wody
Umyć
rybę i dobrze osuszyć . Odciąć pozostałości po skrzelach . Usunąć dokładnie
ości .
Filet
ułożyć w pojemniku. Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju, soku z cytryny,
cukru, papryki, pieprzu.
Wetrzeć w filet z pstrąga i zostawić w chłodzie na 30
minut.
Wytrzeć
z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Filet
oprószyć mąką .
Papryki
pokroić w paseczki. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i wrzucić
papryki. Smażyć na małym gazie by zmiękły. Dodać marynatę w której był filet,
wodę i zagotować . Doprawić do smaku albo cukrem albo solą.
Na
patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść filet na początku skórą do dołu. Usmażyć
na rumiano . Przełożyć na drugą stronę i również usmażyć .
Filet
obkładać uduszoną papryką - posypać natką pietruszki.
Do
tego frytki, pieczone ćwiartki ziemniaków, ziemniaki z wody z koprem i
oczywiście surówki.
*
mnie to starcza na 2 małe porcje , ale proponuję po małym filecie na porcję -
proporcja marynaty starczy na 2 filety
2 komentarze:
Bardzo lubie pstrąga - napewno wyprobuje ten przepis :)
wszędzie w piatek rządza rybki, apetyczne pstrąg:)
Prześlij komentarz