Crumble
to bardzo popularny w Wielkiej Brytanii deser (podobno korzenie ma irlandzkie ,
a zadomowił się nawet w USA ) . Mnie spodobał się pochodzący rodem ze Szkocji
pomysł na użycie do kruszonki płatków owsianych .Kruszonka jest zupełnie inna -
taka trochę orzechowa . A sam deser - choć elegancko podać się nie da ( bo pod chrupiącą kruszynką jest pół płynny
rabarbarowy środek) to na codzienne
desery jak i rodzinne spotkania doskonale się nadaje.
Czas
: 1 godzina
Składniki:
3 małe
pałki rabarbaru
10
dag zimnego masła
1/2
szklanki błyskawicznych płatków owsianych
2/3
szklanki męki
1/2
szklanki cukru brązowego
3
łyżki cukru białego
2
łyżeczki cukru waniliowego ( lub odpowiednio aromatu waniliowego w płynie )
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4
łyżki bułki tartej
1
łyżeczka cynamonu
3
łyżki suszonej żurawiny ( nie może być przesuszona - ma być miękka )
Przygotować
kruszonkę z masła ( odłożyć 1 łyżeczkę
do wysmarowania formy ) , mąki, płatków, brązowego cukru, proszku do
pieczenia, cukru waniliowego. Zagnieść dokładnie .
Jeśli trzeba podsypać
odrobinę mąki - ma się rozdzielać na zbite niewielkie grudki. Wstawić na
kilkanaście minut do zamrażalnika.Nastawić
piekarnik na 180 * C i niech sie grzeje.
Rabarbar
umyć. Obrać ze skórki.Pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z żurawiną ,
białym cukrem, cynamonem i bułką tartą ( 3 łyżki ).Naczynie
do tart i zapiekanek ( moje ma ok. 20 cm średnicy )wysmarować masłem i wysypać
bułką tartą ( 1 łyżka ).Włożyć rabarbar.
Na wierzch dać kruszonkę.
Wstawić
do wygrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Wyjąć
i zostawić do przestudzenia.Deser
najlepiej smakuje gdy jest letni (można
podać z kulką lodów waniliowych lub gęstą śmietaną ).
Wszystkim
polecam tą owsianą kruszonkę - jest
fantastyczna .
1 komentarz:
crumble z rabarbarem jest rozkoszne
Prześlij komentarz