Lubię panierki o orzechowym
smaku. Do tej pory eksperymentowałam z orzechami włoskimi i laskowymi. Ostatnio
kupiłam orzechy nerkowca - w zasadzie ze względów zdrowotnych ( podobno dobrze
je jeść przy cukrzycy, a to się przyda mojej Mamie).
Przy okazji mam doskonały
dodatek do wielu potraw.
Czas :30 minut
Składniki :
1duży
filet z piersi kurczaka
2
jajka
bułka
tarta
4
łyżki zmielonych orzechów nerkowca
sól
pieprz
mielony
2
łyżki masła
olej
z pestek winogron
1/3
szklanki wody
8
jajek przepiórczych
Pierś z kurczaka podzielić na 4 części,
rozklepać
tłuczkiem do mięsa . Posolić , popieprzyć
.Orzechy nerkowca
zmielić w malakserze ( ok. 5 dag ) i wymieszać z bułką
tartą. Panierować w bułce tartej z
orzechami, jajku i znów bułce tartej .
Smażyć na rumiano na oleju .
Gotowe
przełożyć do garnka. Dodać łyżkę masła , podlać wodą i dusić kilka minut pod
przykryciem.
W
tym czasie na patelence do smażenia przepiórczych jajek sadzonych ( mam takąstareńką - nie wiem czy są nowe ) lub normalnej patelni usmażyć na maśle 8
sadzonych jajek przepiórczych ( ja lubię jak są lekko chrupkie od spodu ale
można normalnie jak zwykłe jajka ).
Sznycle
podawać obłożone jajkami sadzonymi ( po 2 na każdy ), polane sosem z duszenia .
* jako dodatek polecam ziemniaki z wody z
koprem
**
jako drugi dodatek sugeruję sałatę z pokruszonymi orzechami, pestkami dyni ,
pomidorkami koktajlowymi i szczypiorem polaną dresingiem z oleju z orzechów ,
soku z cytryny i przypraw ( sól, pieprz, cukier )
2 komentarze:
Muszą mieć niesamowity orzechowy smak
panierki orzechowej jeszcze nie próbowałam, musze zobaczyc jak smakuje. zadziwiasz mnie :)
Prześlij komentarz