środa, 9 maja 2012

Sznycle panierowane w nerkowcach


Lubię panierki o orzechowym smaku. Do tej pory eksperymentowałam z orzechami włoskimi i laskowymi. Ostatnio kupiłam orzechy nerkowca - w zasadzie ze względów zdrowotnych ( podobno dobrze je jeść przy cukrzycy, a to się przyda mojej Mamie).
Przy okazji mam doskonały dodatek do wielu potraw.






Czas :30 minut

Składniki :
1duży filet z piersi kurczaka
2 jajka
bułka tarta
4 łyżki zmielonych orzechów nerkowca
sól
pieprz mielony
2 łyżki masła
olej z pestek winogron
1/3 szklanki wody
8 jajek przepiórczych


Pierś z kurczaka podzielić na 4 części

rozklepać tłuczkiem do mięsa . Posolić , popieprzyć  .Orzechy nerkowca 


zmielić w malakserze ( ok. 5 dag ) i wymieszać z bułką tartą.   Panierować w bułce tartej z orzechami, jajku i znów bułce tartej .

Smażyć na rumiano na oleju .

Gotowe przełożyć do garnka. Dodać łyżkę masła , podlać wodą i dusić kilka minut pod przykryciem.

W tym czasie na patelence do smażenia przepiórczych jajek sadzonych ( mam takąstareńką - nie wiem czy są nowe ) lub normalnej patelni usmażyć na maśle 8 sadzonych jajek przepiórczych ( ja lubię jak są lekko chrupkie od spodu ale można normalnie jak zwykłe jajka ).

Sznycle podawać obłożone jajkami sadzonymi ( po 2 na każdy ), polane sosem z duszenia .
*   jako dodatek polecam ziemniaki z wody z koprem
** jako drugi dodatek sugeruję sałatę z pokruszonymi orzechami, pestkami dyni , pomidorkami koktajlowymi i szczypiorem polaną dresingiem z oleju z orzechów , soku z cytryny i przypraw ( sól, pieprz, cukier )

2 komentarze:

Dusia pisze...

Muszą mieć niesamowity orzechowy smak

Bernadeta pisze...

panierki orzechowej jeszcze nie próbowałam, musze zobaczyc jak smakuje. zadziwiasz mnie :)