niedziela, 3 czerwca 2012

Pieczarki faszerowane koperkową kaszą


Moim zdaniem doskonały dodatek do mięs . Wyjątkowo dekoracyjna przystawka . W wersji wegetariańskiej może stanowić podstawowe danie ( wystarczy użyć wywaru z warzyw do gotowania kaszy zamiast bulionu ).Jak zwykle wyjątkowo cenię sobie fakt , że można danie przygotowywać na raty więc niejako samo się robi między jednym a drugim wejściem do kuchni.

Czas : 20 minut
Składniki:
1 woreczek drobnej kaszy jęczmiennej ( 10 dag )
ok.20 średniej wielkości pieczarek
1/2 szklanki pokrojonego koperku
1 kostka bulionu drobiowego ( lub w wersji wegetariańskiej warzywny)
2 łyżki masła
sól
olej z pestek winogron do smażenia

Ugotować w wodzie z kostką bulionową kaszę w woreczku ( ok. 20 minut). Wyjąć z poczekać aż się odsączy.
W czasie kiedy kasza się gotuje oczyścić pieczarki i wykręcić ogonki( użyć je do czego innego - ja wrzuciłam do gulaszu).Usunąć z kapeluszy pieczarek brązowe blaszki 
( robi się więcej miejsca w kapeluszach i są bardziej suche - to co wyjęłam też wrzuciłam do gulaszu).
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kapelusze pieczarek na rumiano.


Kaszę wyjąć z woreczka . Do gorącej dodać masło i koper. 


Wymieszać . Napełniać kapelusze pieczarek kaszą .
Podawać do mięs .
* Można przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać ułożone w naczyniu do zapiekanek i przykryte folią aluminiową w gorącym piekarniku.

3 komentarze:

Catus pisze...

Bardzo podoba mi się ten przepis. PO pierwsze sama mam ostatnio "fazę" na faszerowanie wszystkiego wszystkim :), po drugie primo - KASZA-uważam że jemy jej stanowczo za mało, i bardzo sobie cenię wszelkie pomysły na jej ciekawe wykorzystanie w kuchni. Dla mnie bomba!

Unknown pisze...

Często jadamy różne kasze ( w tym ryż i kuskus ) , ale zawsze mam problem z odpowiednim ich podaniem bo tak jak są zdrowe i smaczne tak nie zawsze dekoracyjne .Wymyślam sposoby ich przemycenia na stół .A to w pomidorach , a to ułożone w kopczyki ( ubijam w filiżankach)- teraz wymyśliłam sobie taką w pieczarkach.

Anonimowy pisze...

Ekstra pomysł i smaczny :)