Owoce nasturcji maja korzenny
smak, a zamarynowane doskonale zastępują kapary.
Czas : 45 minut
Składniki :
6 szklanek owoców nasturcji ( młode, zielone – nie mogą
zbrązowieć )( ok. 1 kg
)
2 łyżki soli
½ szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
4 goździki
2 owoce badianu ( anyż
gwiazdkowy)
1 łyżka miodu ( czubata – lub
jak jest płynny to 2 )
po 1 suszonej papryczce chili
na słoiczek
3 szklanki wody ( + woda do
obgotowania owoców nasturcji jakieś 1,5 litra )
Przebrać owoce nasturcji
odrzucając uszkodzone i zbrązowiałe
owoce . Umyć na sicie . Zagotować wodę z solą . Wsypać nasturcję i
blanszować 10 minut. Odcedzić .
Przygotować zalewę .Zagotować 3
szklanki wody z octem, cukrem, miodem, goździkami, badianem i trzymać gotująca
się 5 minut.
Ułożyć w słoiczkach owoce
nasturcji dodając do każdego słoika 1 suszoną papryczkę chili .Zalać gorąca
zalewą . Zakręcić słoiczki i pasteryzować 15 minut.
1 komentarz:
Polecam kapary z pączków mniszka (mlecza) i stokrotek.
Prześlij komentarz